Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczynski vyzvali k ochrane kresťanstva a národných hodnôt

Maďarsko a Poľsko spoločne bránia kresťanské a národné hodnoty. Vyhlásil to v piatok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán pri príležitosti odhalenia pamätníka obetiam leteckej katastrofy pri ruskom Smolensku, pri ktorej v roku 2010 zomrelo 96 ľudí, vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczyńského.

06.04.2018 15:40
Maďarsko, Poľsko, Viktor Orbán, Jaroslaw Kaczynski Foto:
Zľava: Zsolt Nemeth, maďarský premiér Viktor Orbán, líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski a poľský premiér Mateusz Morawiecki.
debata (6)

Akcie sa zúčastnil aj líder poľskej konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński, dvojča zosnulého prezidenta. Povedal, že Európa by mala byť založená na silných národných štátoch, a podporil šéfa maďarskej vlády pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Maďarsku.

Maďarsko a Poľsko spoločne bránia svoju kresťanskú vlasť, povedal podľa agentúry Reuters Orbán, ktorý je zároveň šéfom konzervatívnej strany Fidesz, smerujúcej podľa prieskumov túto nedeľu k tretiemu víťazstvu v parlamentných voľbách.

„Veríme, že Poliaci a Maďari idú po spoločnej ceste, v spoločnom boji a so spoločným cieľom: budovať a brániť vlasť v podobe, v akej ju máme radi – kresťanskú a s národnými hodnotami,“ vyhlásil šéf maďarskej vlády. Zdôraznil tiež, že Poľsko môže počítať s maďarskou podporou pri stretoch s Bruselom.

Varšava sa bije s Európskou komisiou ohľadom reformy poľského súdnictva a komisia voči Poľsku vedie konanie kvôli možnému porušovaniu základných európskych hodnôt. Maďarsko zase žalo kritiku z Bruselu napríklad kvôli výstavbe bariéry na svojej južnej hranici s cieľom zastaviť nekontrolovateľnú migračnú vlnu. Silne konzervatívne vlády vo Varšave a Budapešti sa často ohradzujú voči údajnému bruselskému diktátu a vzývajú kresťanské a národné hodnoty.

Kaczyński v piatok v maďarskej metropole vyhlásil, že Európa by mala byť založená na národných štátoch, a dodal, že spoločná cesta Poľska a Maďarska privedie obe krajiny k slobode.

Kaczyński tiež vyzval Maďarov, aby v nedeľných voľbách podporili Orbána. „Pozajtra rozhodnete o slobode,“ vyhlásil Kaczyński pri odhaľovaní pamätníka. „Dôstojnosť a sloboda národov je tesne spájaná s menom Viktora Orbána nielen medzi Maďarmi, ale aj medzi Poliakmi,“ uviedol Kaczyński.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Viktor Orbán #kresťanstvo #hodnoty #smolensk #Jaroslaw Kaczynski