Trump po chemickom útoku v sýrskej Dúme nazval Asada 'zvieraťom'

Americký prezident Donald Trump pohrozil v nedeľu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že za zahájenie smrteľného chemického útoku na civilistov "bude musieť draho zaplatiť". Irán a ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z podpory "zvieraťa Asada", uviedla agentúra Reuters.

08.04.2018 17:09
Donald Trump, USA, prezident Foto:
Prezident USA Donald Trump.
debata (123)

„Mnoho mŕtvych, vrátane žien a detí, po nezmyselnom chemickom útoku v Sýrii. Oblasť týchto zverstiev je uzamknutá a obkľúčená sýrskou armádou, takže je úplne neprístupná vonkajšiemu svetu,“ napísal Trump na Twitteri. „Prezident Putin, Rusko a Irán sú zodpovední za podporu zvieraťa Assad. Draho za to zaplatí,“ napísal.

Správy o smrteľnom útoku chemickými zbraňami v Sýrii sú „hlboko znepokojujúce“ aj podľa britského ministra zahraničia Borisa Johnsona. Varoval Rusko, aby sa nepokúšalo zablokovať medzinárodné vyšetrovanie.

Sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili podľa Johnsona jedovatý plyn od roku 2014 v najmenej štyroch útokoch.

Británia podporuje vyšetrovanie Organizácie pre zákaz chemických zbraní, dodal.

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) jedna bomba – s obsahom chlóru – zasiahla v Dúmá nemocnicu, a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala „zmiešané látky“ vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #al-Asad #Vladimir Putin #Donald Trump