Kvôli údajnému chemickému útoku v Sýrii zasadne BR OSN

V pondelok by sa malo uskutočniť mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN kvôli správam o sobotňajšom chemickom útoku v Sýrii. Uviedlo to britské zastúpenie pri OSN na svojom twitterovom účte.

08.04.2018 20:42
Sýria Ghúta Dúmá útok chemický údajný Foto:
Na snímke zverejnenej Sýrskou civilnou obrannou skupinou Biele helmy, zdravotník dáva kyslíkovú masku dieťaťu po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá.
debata (31)

Podľa informácií agentúry AFP z diplomatických kruhov schôdzka pravdepodobne začne o 21:00 SELČ. Schôdzku požaduje deväť z pätnástich členov rady.

„Británia, Francúzsko, USA, Poľsko, Holandsko, Švédsko, Kuvajt, Peru a Pobrežie Slonoviny zvolali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN na prerokovanie správ o útoku chemickými zbraňami v Sýrii. Zasadnutie sa očakáva v pondelok,“ napísala britská misie.

Podľa záchranárov z organizácie Biele prilby sa sýrske mesto Dúmá kontrolovanej radikálmi v sobotu stalo terčom chemického útoku vládnych síl, pri ktorom zahynula štyridsiatka ľudí. Podobné informácie priniesla tiež sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS).

Sýrske štátne médiá však odmietli, že by vládne vojská použili chemické zbrane. Informácie o útoku popierajú tiež Rusko a Irán, teda spojencami sýrskeho režimu. Moskva označila informácie za vykonštruované a podľa Iránu je obvinenie z chemického útoku zámienkou pre vojenskú akciu.

Prezident Donald Trump útok odsúdil a kritizoval ruského prezidenta Vladimíra Putina za podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého označil za „zviera“. Podľa Trumpa musí sýrsky prezident za útok zaplatiť. Použitie chemických zbraní odsúdila aj Európska únia, podľa ktorej by Rusko a Irán mali ako podporovatelia sýrskeho režimu využiť svoj vplyv na odvrátenie ďalších útokov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #BR OSN #Bezpečnostná rada OSN #vojna v Sýrii #mesto Dúmá