Šéf rezortu spravodlivosti USA sa poďakoval českému kolegovi za vydanie Nikulina

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions v pondelok telefonicky poďakoval svojmu českému náprotivkovi Robertovi Pelikánovi (ANO) za to, že rozhodol o vydaní údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina do USA, oznámila hovorkyňa českého ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová.

10.04.2018 12:21
debata (2)

O Nikulinovo vydanie sa usilovalo aj Rusko, po Pelikánovom rozhodnutí však Nikulin koncom marca odletel do USA, kde čelí obvineniu z útokov na sociálne siete.

Obaja ministri počas pondelkového telefonátu podľa Schejbalovej hovorili práve o potrebe spoločného boja proti kyberzločinu a zhodli sa na tom, že počítačové útoky nesmú byť tolerované. „Americký minister Jeff Sessions už skôr uviedol, že počítačové pirátstvo nie je len zločin, ale priame ohrozenie bezpečnosti a súkromia občanov,“ pripomenula hovorkyňa.

Česká polícia Nikulina zadržala predvlani v októbri na základe amerického zatykača, ktorý ho spája s deviatimi skutkami z rokov 2012 až 2013. Podľa amerických vyšetrovateľov sa dopustil útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring a webové úložisko Dropbox. Rusko požadovalo Nikulinovo vydanie kvôli skoršej internetovej krádeži. Podľa Pelikána bola však americká žiadosť o vydanie Nikulina dôvodnejšia.

Už skôr za rozhodnutie ohľadne Nikulina ocenil českú vládu predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Naopak ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo nad jeho vydaním do USA pobúrenie, Česko sa podľa neho pri rozhodovaní „neriadilo právnymi normami, ale snahou znovu demonštrovať spojeneckú lojalitu, povýšenú v poslednom čase na úroveň absolútnej priority“.

Pelikánovo rozhodnutie o vydaní Nikulina do USA kritizoval aj prezident Miloš Zeman, ktorý ministra predtým žiadal, aby ho vydal do Ruska. Podľa Zemana môže vydanie Nikulina poslúžiť na vnútropolitický boj v USA a Česko by sa do takého boja nemalo zapájať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #USA #Jevgenij Nikulin