O odvetnom útoku proti Sýrii sa rozhodne v najbližších dňoch, prisľúbil Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že jeho krajina sa spolu s USA a Veľkou Britániou v nadchádzajúcich dňoch rozhodnú, ako budú reagovať na údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

10.04.2018 21:23
macron, emmanuel macron, inaugurácia, elyzejsky... Foto: ,
Kolóna áut s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.
debata (28)

Macron v Paríži uviedol, že cieľom akéhokoľvek útoku budú chemické kapacity sýrskej vlády. Francúzsky prezident podľa svojich slov požaduje „silnú a spoločnú odpoveď“ na sobotný útok v sýrskom meste Dúmá. Na otázku, či Francúzsko podnikne vojenský útok, odpovedal, že jeho krajina bude aj naďalej diskutovať o technických a strategických informáciách s americkými a britskými spojencami a „v nadchádzajúcich dňoch oznámime naše rozhodnutie“.

S tvrdením, že v sýrskom meste Dúmá – poslednej bašte povstalcov neďaleko Damasku – došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci.

Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) informoval dokonca až o vyše 100 mŕtvych. Tieto správy počas víkendu zverejnilo viacero sýrskych proopozičných spravodajských portálov a odvysielala ich aj panarabská televízia al-Džazíra.

Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov – Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Emmanuel Macron