USA hrozia útokom, Rusko varuje

"V najbližších 24 až 48 hodinách rozhodnem o reakcii USA na sobotňajší útok na sýrske mesto Dúma," cituje Reuters z utorkového vyhlásenia prezidenta USA Donalda Trumpa.

10.04.2018 21:36 , aktualizované: 11.04.2018 09:10
debata (318)

O chemickom útoku v meste Dúma informovali v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Podľa nich si útok z noci na nedeľu vyžiadal najmenej 66 mŕtvych a tisícku zranených. Pravdou je, že správa o údajnom útoku sa opierala o informácie mimovládnej organizácie Biele prilby, ktorú už viackrát usvedčili zo spojenectva s teroristami.

Napriek tomu Američania a časť ich spojencov tvrdia, že za použitím chemických zbraní je Damask podporovaný Moskvou. Na situáciu už reagoval aj ruský líder Vladimir Putin. Podľa agentúry RIA Novosti v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou varoval pred nepodloženými obvineniami v súvislosti s útokom.

Dôkazy o použití chemických zbraní sú veľmi, veľmi jasné. Čo sa nás týka, možno to opäť overiť, ale to nám nezabráni odsúdiť prípad.
nemecká kancelárka Angela Merkelová

„Ide o provokovanie a špekulácie, čo je neakceptovateľné,“ povedal Putin Merkelovej, ktorej hovorca Steffen Seibert „naznačil“, že za útokom „najskôr stojí sýrsky režim“ a zodpovednosť vraj nesú podľa neho aj Moskva a Teherán. V tejto súvislosti Rusko už cez existujúce kanály dalo Američanom najavo, že použitie sily pod falošnými zámienkami proti Sýrii, kde na žiadosť legitímnej vlády tejto krajiny sú ruskí vojaci, môže viesť k veľmi vážnym následkom. Reagovalo tak na Trumpove slová o existencii mnohých vojenských možností a o tom, že „každý zaplatí za svoje činy“. A Trump dodal, že „on (ruský prezident Putin) zaplatí, každý zaplatí“.

Pokračoval tak v rétorike „politických jastrabov“ a Moskva v tejto súvislosti dôrazne žiada „zmiernenie tónu“. V prípade možného vojenského úderu v Sýrii potrebuje však Trump súhlas Kongresu. Podľa viacerých to iba dokazuje, že USA vedie dnes človek, ktorý nemá skúsenosti nielen s riadením štátu, ale ani nepozná mechanizmus jeho riadenia. Napriek tomu sa dostal do prezidentského kresla, a to na vlne rozčarovania Američanov z očakávania výsledkov politiky Trumpovho predchodcu Baracka Obamu.

Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia počas... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Nebenzia Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia počas utorkového rokovania BR OSN.

Poriadne sa iskrilo aj v pondelok neskoro v noci počas asi trojhodinového rokovania BR OSN vysielaného v priamom televíznom prenose. Zatiaľ čo väčšina prítomných vedúcich delegácií vo všeobecnosti žiadala vyšetrenie okolností chemického útoku, zástupcovia USA, Ruska a Sýrie si nič nedarovali. Rozdiel tu bol. Americká veľvyslankyňa Nikki Haleyová presvedčovala prítomných, že USA budú rozhodne brániť sýrskych civilistov a zdôrazňovala potrebu víťazstva spravodlivosti.

Na druhej strane ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia zasypal prítomných množstvo konkrétnych faktov súvisiacich nielen s údajným chemickým útokom v Dúme. A v prípade tvrdého prejavu sýrskeho veľvyslanca Bašára Džafarího americká zástupkyňa a niektoré „spojenecké“ delegácie teatrálne opustili sálu. Haleyová si však ešte predtým stihla povedať svoje.

„Dospeli sme do chvíle, keď svet musí uvidieť, že spravodlivosť zvíťazí. Je to moment v histórii, keď BR OSN splní svoje záväzky alebo ukáže svoje úplné zlyhanie pri ochrane ľudí v Sýrii. V každom prípade USA budú reagovať,“ zaznelo výhražne z úst americkej diplomatky. Podľa Haleyovej „iba skutočné monštrum“ je schopné spáchať zločiny proti civilistom v Sýrii.

„Monštrum, ktoré je zodpovedné za tieto útoky, nemá svedomie a nešokujú ho ani fotografie detí. Ani ruský režim, ktorý má tiež ruky od krvi sýrskych detí, sa nehanbí pri pohľade na snímky mŕtvych detí,“ vyhlásila veľvyslankyňa USA s tým, že „žiadna civilizovaná vláda nemôže mať do činenia so sýrskym režimom“.

Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia v úvode prejavu si slušne, ale dôrazne vyprosil, aby Haleyová používala slovo „režim“ v súvislosti s ruskou vládnou mocou. Následne zopakoval, že v odobratých vzorkách pôdy neboli žiadne otravné látky a nenašli sa ani telá údajných obetí. Zároveň vyzval Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ako aj OSN, aby do oblasti údajného útoku v Dúme vyslali svojich odborníkov a sľúbil, že ruskí a sýrski vojaci sa postarajú o ich bezpečnosť.

Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová na ponuku Ruska vzápätí prikývla. Na rozdiel od kancelárky Merkelovej, ktorá bez nadšenia reagovala: „Dôkazy o použití chemických zbraní sú veľmi, veľmi jasné. Čo sa nás týka, možno to opäť overiť, ale to nám nezabráni odsúdiť prípad. Musíme hovoriť úplne jasne,“ vyhlásila nemecká kancelárka ešte skôr, ako medzinárodný tím vrátane odborníkov z OPCW potvrdil alebo vyvrátil ruské zistenia priamo na mieste údajnej tragédie.

Veľvyslankyňa USA Nikki Haleyová počas... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Haleyová Veľvyslankyňa USA Nikki Haleyová počas utorkového rokovania BR OSN.

Na poznámku veľvyslankyne USA Haleyovej o tom, že „Rusko nikdy nebude priateľom USA“, Nebenzia povedal: „My sa vám nevnucujeme. Chceme od vás iba maličkosť – normálne civilizované vzťahy, ktoré odmietate, ignorujúc základy slušnosti. Mýlite sa, ak tvrdíte, že máte priateľov. Sú to takzvaní priatelia, ktorí vám nemôžu povedať nie, čo je jediné kritérium vášho chápania priateľstva.“ Ako dodal, Rusko má priateľov a na rozdiel od USA nemá protivníkov. „Je ním však medzinárodný terorizmus a v rámci boja s ním ponúkame spoluprácu,“ zhrnul Nebenzia a vyzval na zastavenie bezohľadných pokusov, ktoré by mohli ohroziť globálnu bezpečnosť. „Nikto nesplnomocnil západných lídrov, aby prevzali úlohu svetových policajtov,“ zakončil ruský diplomat.

Podľa diplomatov v zákulisí OSN plánovali USA na ďalšom kole rokovania v noci na stredu vyzvať BR OSN na hlasovanie o návrhu na nové vyšetrovanie zodpovednosti za používanie chemických zbraní v Sýrii. Zatiaľ však, podľa televíznej stanice CNN Türk, je už asi 100 kilometrov od sýrskeho prístavu Tartús americký torpédoborec USS Donald Cook. Je vyzbrojený raketami s plochou dráhou letu Tomahawk ako aj systémom protiraketovej obrany Igis. Časť prístavu Damask prenajíma Rusku.

Nachádza sa tam základňa materiálovo-technického zabezpečenia ruských jednotiek pôsobiacich v Sýrii. Podľa agentúry RIA Novosti ruské jednotky dislokované v oblasti podrobne sledujú pohyb amerického plavidla a spoločne so sýrskymi spojencami sú v bojovej pohotovosti. Rusi zatiaľ „iba“ rušia signál amerických vojenských dronov, čím narušujú operácie ozbrojených sil USA.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #vojna v Sýrii #mesto Dúmá