Priprav sa Rusko, rakety prídu do Sýrie, tweetoval Donald Trump

Americký prezident Donald Trump varoval v stredu Rusko, aby sa pripravilo na rakety, ktoré "prídu" do Sýrie. Šéf Bieleho domu takto na Twitteri reagoval na slová Moskvy, ktorá pohrozila zostrelením všetkých amerických rakiet namierených proti jej spojencovi.

11.04.2018 09:22 , aktualizované: 17:13
debata (411)

„Rusko sľubuje, že zostrelí všetky rakety v Sýrii. Priprav sa Rusko, pretože prídu: pekné, nové a sofistikované!“ odkázal Moskve americký prezident. Či mal na mysli konkrétny útok americkej armády, nespresnil, dodala agentúra DPA.

„Nemali by ste byť partnermi so zvieracím plynovým vrahom, ktorý zabíja vlastných ľudí a užíva si to,“ dodal Trump narážajúc na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Trump zrušil v utorok cestu do Latinskej Ameriky plánovanú na koniec tohto týždňa, aby sa mohol sústreďovať na odpoveď na spomínaný útok v Sýrii, oznámil Biel dom. Trump v pondelok upozornil, že keď už bude určené, kto je za tento útok v Sýrii zodpovedný, podnikne rýchlu a ráznu akciu.

Sýria: USA využívajú údajný chemický útok na stupňovanie napätia

Sýria obvinila Spojené štáty z „bezohľadného“ vyhrocovania situácie v tejto blízkovýchodnej krajine zmietanej vojnou po tom, ako sa objavili správy o údajnom chemickom útoku blízko hlavného mesta Damask. Informovala o tom v stredu agentúra DPA, ktorá prevzala správu sýrskej oficiálnej tlačovej služby SANA.

„Neprekvapuje nás táto bezohľadná eskalácia zo strany krajiny, akou sú Spojené štáty, ktoré sponzorovali a stále sponzorujú terorizmus v Sýrii,“ uviedla SANA, pričom citovala nemenovaného predstaviteľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

„Nie je zvláštnosťou, ak americký režim, ktorý poslúžil Dáišu (Islamskému štátu) ako vzdušná sila, podporuje teroristov vo východnej Ghúte a preberá záštitu nad ich výmyslami a klamstvami, aby mohli byť využité ako zámienka pre zameriavanie sa na Sýriu,“ dodal predstaviteľ, pričom spomenul oblasť pri Damasku, kde podľa západných štátov použili sýrske sily cez víkend chemické zbrane.

Citovaný predstaviteľ potvrdil pripravenosť Sýrie spolupracovať s „nestranným a nespolitizovaným“ výborom zloženým zo zástupcov neutrálnych krajín, ktorý by preveril tvrdenia o útoku toxickou látkou v meste Dúmá, ktoré sa nachádza v bývalej opozičnej enkláve východná Ghúta.

SOHR: Sýrska armáda vypratáva letiská a letecké základne

Sýrske vládne sily vypratávajú hlavné letisko a vojenské letecké základne v príprave na prípadný americký útok. Oznámila to v Londýne exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Sýrske velenie sa podľa agentúry AP k informácii SOHR nevyjadrilo. Ministerstvo zahraničia v Damasku vo vyhlásení označilo americké hrozby za bezohľadnosť a za dôkaz o nedostatku „rozumu a logiky“. Ministerstvo uviedlo, že „nie je prekvapené bezohľadnou eskaláciou zavinenou režimom Spojených štátov, ktorý sponzoroval a ďalej sponzoruje teroristov v Sýrii“.

Sýrsky líder Asad čelí obvineniam medzinárodného spoločenstva, sýrskych lekárov a aktivistov, že v sobotu v meste Dúmá nasadili jeho jednotky chemické zbrane proti civilistom. Američania od víkendu hrozia odplatou.

Úrad Eurocontrol varoval aerolínie pred raketovými útokmi na Sýriu

Európska agentúra pre letovú prevádzku Eurocontrol v utorok varovala aerolínie pred letmi vo východnej oblasti Stredomoria, keďže v nasledujúcich 72 hodinách tam hrozia nálety v Sýrii. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters.

Eurocontrol uviedol, že v tomto časovom intervale tam môžu byť vypálené rakety vzduch-zem a/alebo riadené strely – existuje teda možnosť občasného narušenia vo fungovaní rádionavigačných zariadení.

Eurocontrol vo výstrahe na webovej stránke nespomenul konkrétny pôvod prípadnej raketovej hrozby.

Upozornenie európskej agentúry sa týka východného Stredomoria a letového informačného regiónu (FIR) Nikózie – tento informačný región pokrýva ostrov Cyprus a okolité vody, ako vyplýva z mapy na webovej stránke organizácie Eurocontrol. Táto mapa však nekonkretizuje teritórium nazvané „východné Stredomorie“.

Agentúry a letecké spoločnosti od roku 2014 obzvlášť pozorne vnímajú riziká, ktoré pre komerčné lety predstavujú konfliktné zóny, pretože v uvedený rok bolo nad Ukrajinou raketou zem-vzduch zostrelené lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines. Pri nešťastí zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinou Holanďanov, pripomenul Reuters.

411 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #varovanie #nálety