Orbánov triumf otriasa Jobbikom i médiami

Vodca najsilnejšej opozičnej strany odchádza do ústrania a predposledný kritický celoštátny denník zaniká.

11.04.2018 10:03
Maďarsko, voľby, Gábor Vona, Jobbik Foto:
Gábor Vona, sklamaný volebnými výsledkami, oznámil odchod z čela strany Jobbik.
debata (24)

Líder Jobbiku Gábor Vona a jeho strane blízke noviny Magyar Nemzet sú prvými ťažkotonážnymi obeťami drvivého volebného víťazstva premiéra Viktora Orbána.

„Ľudia v Maďarsku určili najdôležitejšie témy: otázky prisťahovalectva a národnej suverenity,“ vyhlásil Orbán na svojej prvej tlačovej konferencii po parlamentných voľbách, v ktorých si Fidesz v nedeľu znova zabezpečil ústavnú väčšinu. „Uzniesli sa, že iba oni môžu rozhodnúť, s kým mienia v Maďarsku žiť, a toto rozhodnutie nás zaväzuje,“ dodal.

Vona dvanásť rokov viedol stranu, o ktorej ešte pred štyrmi rokmi budapeštiansky súd rozhodol, že ju možno označovať za „neonacistickú“. Predvlani však predseda presadil zmenu kurzu. Jobbik, ktorý kedysi žiadal viesť zoznamy Židov a pre Rómov navrhoval zriadiť pracovné tábory, postupne vyradil viaceré extrémistické témy zo svojej agendy a začal sa označovať za národne ľudovú stranu. Istý čas sa snažil osedlať utečeneckú krízu, keď ešte pred Fideszom odhalil politický kapitál, skrývajúci sa v strachu z masového prílevu migrantov. Chvíľu sa mu to oplácalo a v preferenciách začal doháňať vládnu stranu. Potom si však Orbán slovami Vonu „osvojil“ vládou predtým zavrhnuté návrhy Jobbiku, na hranice vyslal vojsko, dal pozdĺž nich postaviť ostnatý plot a presadil referendum o kvótach, a náskok Fideszu pred jeho prenasledovateľom sa opäť vrátil k starým hodnotám.

Pred voľbami už líder Jobbiku obviňoval Orbána, že hysterickým rozdúchavaním prisťahovaleckej témy iba zastiera skutočné problémy krajiny, ako je zúfalý stav školstva, zdravotníctva a odchod státisícov mladých do zahraničia. „Viac ako to, že sa staneme krajinou prisťahovalcov, nám hrozí, že budeme krajinou vysťahovalcov,“ varoval. Vona demonštratívne odmietol podporiť Fidesz v kampaniach proti utečencom, Európskej únii či Georgeovi Sorosovi, za čo si od Orbána vyslúžil posmech, že sa z nahnevaného radikála premenil na zjemneného prisluhovača Bruselu. Hoci Jobbik vo voľbách získal rovnakých 1,02 milióna hlasov ako pred štyrmi rokmi a udržal si postavenie najsilnejšej opozičnej strany, jeho tvrdému jadru, ktoré len so škrípaním zubov sledovalo posun niekdajšej extrémistickej strany smerom k centru politického spektra, sa táto stagnácia za cenu straty krajne pravicovej identity málila. Keď Vona v povolebnú noc ponúkol svoju rezignáciu, podpredseda strany László Toroczkai, ultranacionalista, dobre známy aj na Slovensku, ktoré mu po jedenej z provokácií svojho času na päť rokov zakázalo vstup na svoje územie, žiadal, aby predseda sám odstúpil a aby sa o znovuzvolenie neuchádzal. Vona sa v pondelok večer tlaku podvolil a spolu s predsedníckym postom v strane sa vzdal aj novozískaného poslaneckého mandátu. Toroczkai ihneď oznámil svoju kandidatúru na predsedu strany, ktorú chce vrátiť k jej koreňom. „Po Vonovom kroku môže Jobbik znova nájsť priestor na krajnej pravici, odkiaľ prišiel,“ predpovedal pre televíziu M1 analytik Örs Farkas.

S krízou Jobbiku, ktorý nesplnil doň vkladané nádeje, súvisí aj výpredaj mediálnej ríše oligarchu Lajosa Simicsku. Tento niekdajší blízky priateľ Orbána na prelome tisícročí ovládol Magyar Nemzet, jeden z najrešpekto­vanejších denníkov krajiny, a dal ho plne do služieb Fideszu. Pred troma rokmi sa však s premiérom v zlom rozišiel a denník spolu s rádiom Lánchíd a so spravodajskou televíziou HírTV prešiel na stranu Jobbiku. Význam Magyar Nemzetu ešte vzrástol, keď po predvlaňajšom zániku renomovaného Népszabadságu zostal spolu s ľavicovou Népszavou posledným z dvoch celoštátnych denníkov mimo vplyvu vlády. Väčšinu korupčných afér Fideszu v období pred voľbami odhalil práve Magyar Nemzet.

Redaktori Magyar Nemzetu sa dozvedeli, že ich noviny s osemdesiatročnou históriou vyjdú dnes naposledy. Lánchíd sa odmlčal už v utorok o polnoci. A HírTV čaká reštrukturalizácia a prepúšťanie zamestnancov. „Simicska sa zameriaval na pomstu (voči Orbánovi) a využíval na to svoje médiá,“ poznamenal analytik Tamás Boros z Policy Solutions. „Teraz, keď vidí, že Orbán má znova dvojtretinovú väčšinu, už to viac nestojí za to. Vidí výsledky, očakáva pomstu vlády a odstavuje svoje stratové médiá,“ dodal pre agentúru Reuters Boros.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Jobbik