Šešelj dostal za vojnové zločiny od OSN 10 rokov väzenia, už si ich odsedel

Súd OSN odsúdil na desať rokov väzenia srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja obvineného z vojnových zločinov.

11.04.2018 15:24 , aktualizované: 18:47
Šešelj Foto: ,
Súd OSN odsúdil v stredu na desať rokov väzenia srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja obvineného z vojnových zločinov.
debata (11)

Verdikt padol v odvolacom konaní, informovala agentúra AP. Šešelj však už vo väzbe strávil dovedna 11 rokov a trest si tak už odsedel, v dôsledku čoho do väzenia nepôjde, informovala agentúra DPA.

Šešelja v neprítomnosti odsúdili v rámci Mechanizmu pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), ktorý po decembrovom ukončení činnosti Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu prevzal jeho zvyšnú agendu.

ICTY Šešelja ešte v roku 2016 oslobodil spod všetkých obvinení z vojnových zločinov spáchaných počas vojenských konfliktov na Balkáne v 90. rokoch. Prokuratúra sa však voči verdiktu odvolala.

Verdikt ho nezaujímal

Prokuratúra Šešelja pôvodne obvinila z viacerých závažných trestných činov vrátane prenasledovania, vraždy a mučenia v rámci jeho podpory srbských polovojenských síl počas vojen v Chorvátsku a Bosne.

Ultranacionalista sa ma ICTY sám prihlásil vo februári 2003. V roku 2014 ho zo zdravotných dôvodov predbežne prepustili.

MICT uznal v stredu Šešelja za vinného z deportácie a podnecovania deportácií etnických Chorvátov zo Srbska a zároveň odobril rozhodnutie ICTY o jeho oslobodení spod ďalších obvinení.

Samotný Šešelj, ktorého v minulosti prepustili z väzby z dôvodu liečby rakoviny, už skôr povedal, že ho verdikt MICT nezaujíma a na stredajšie pojednávanie v Haagu neprišiel.

Hrozilo mu doživotie

Päťdesiatdvaročný Šešelj, ktorý svojho času v Sarajeve prednášal politológiu, bol jedným z najvyššie postavených politických predstaviteľov, ktorý predstúpil pred súd. Čelil obvineniam z účasti na kriminálnom sprisahaní s cieľom vyhnať nesrbov z veľkých častí Bosny a Chorvátska počas balkánskych vojen z prvej polovice 90. rokov. Medzi obvineniami figurovali vražda, mučenie a znásilnenie. Hrozilo mu doživotné väzenie.

Šešelj bol obžalovaný z regrutovania smutne známych srbských polovojenských oddielov, podnecovania etnického napätia nenávistnými nacionalistickými prejavmi, ako aj z plánovania obsadenia chorvátskych a bosnianskych miest s cieľom vyhnať Nesrbov z oblastí, ktoré – spolu s inými politickými a vojenskými lídrami, vrátane prezidenta Slobodana Miloševiča – považoval za súčasť tzv. Veľkého Srbska.

Šešelj bol blízkym spojencom Miloševiča, ktorý v marci 2006 zomrel v cele tribunálu – krátko pred očakávaným ukončením jeho štvorročného procesu.

Amnesty privítala verdikt

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) privítala verdikt súdu OSN.

Riaditeľka AI pre Európu Gauri van Guliková uviedla, že „napriek skutočnosti, že súd oslobodil Šešelja spod obvinení z vojnových zločinov, dôležité je, že uznal, že v Chorvátsku, ako aj v Bosne a Hercegovine skutočne došlo k rozsiahlym a systematickým útokom na nesrbských civilistov“.

Podľa Amnesty International je „teraz dôležité, že štátne súdy zintenzívňujú svoju snahu, aby aj zostávajúci páchatelia čelili spravodlivosti.“

11 debata chyba
Viac na túto tému: #juhoslávia #vojnové zločiny #Vojislav Šešelj #Slobodan Miloševič