Trump (pripravenému) Rusku: Priprav sa!

„Rusko sľubuje, že zostrelí všetky rakety v Sýrii. Priprav sa, Rusko, pretože prídu: pekné, nové a sofistikované!“ odkázal po predchádzajúcom "ultimáte" dávno pripravenej Moskve americký prezident Donald Trump. V súvislosti so "sofistikovanými" raketami USA akoby opomenul ruské ostreľovanie raketami s plochou dráhou letu z Kaspického mora v októbri 2015. S prípustnou odchýlkou troch metrov zasiahli už vtedy sýrskych teroristov z tzv. Islamského štátu na vzdialenosť asi 1 500 kilometrov. Štyri raketové lode kaspickej flotily vtedy vypálili na 11 cieľov v Sýrii 26 riadených striel, ktoré nezasiahli žiaden civilný cieľ.

12.04.2018 09:02
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas zasadnutia kabinetu k situácii v Sýrii.
debata (51)

„Rakety Kalibr vypálili z plavidiel Dagestan, Grad Svijažsk, Uglič a Velikij Usťug operujúcich v juhozápadnom sektore Kaspického mora. Cieľom útoku boli muničné podniky IŠ, veliteľské stanoviská a sklady zbraní, munície a paliva,“ informoval vtedy minister obrany Sergej Šojgu hlavného veliteľa prezidenta Vladimira Putina. Podľa Gordona Duffa, bývalého vysokého dôstojníka americkej rozviedky a veterána vietnamskej vojny, Rusi už rozmiestnili nové systémy S-400 na viacerých miestach v Sýrii a úplne pokryli vzdušný priestor Libanonu a Izraela.

Trump však na jednom z internetových portálov ignoroval aj reakciu vlastných terajších generálov na nedávnu Putinovu demonštráciu najnovšej vojenskej techniky počas marcovej Správy o stave krajiny. Zmienil sa napríklad aj o hypersonických zbraniach, ktoré podľa neho majú výhradne obranný charakter.

V tejto súvislosti republikánsky senátor James Inhofe, člen armádneho výboru, priznal: „Teraz sme bezmocní, ale pracujeme na tom.“ Podobne sa vyjadril aj Thomas Karako zo Strediska strategických a medzinárodných štúdií (CSIS). Podľa neho Rusko a Čína predbehli USA vo vývoji „superrýchlych raketových technológií”.

Podľa neho Spojené štáty nedokázali ani vyvinúť senzory alebo antirakety, ktoré by ich dokázali zachytiť a následne zostreliť. Predtým veliteľ amerického strategického veliteľstva (STRATCOM) generál John Hyten na zasadaní pred senátnym armádnym výborom priznal, že americká protiraketová obrana nie je schopná zastaviť hypersonické zbrane.

„Nemáme žiadnu obranu, ktorá by dokázala zastaviť nasadenie týchto zbraní proti nám. Takže našou odpoveďou by boli naše odstrašujúce sily, ktoré sú tvorené triádou a jadrovými schopnosťami, ktoré máme, aby sme reagovali na túto hrozbu,” uviedol Hyten a prezident Trump pravdepodobne na tomto tvrdení postavil súčasnú protiruskú rétoriku v súvislosti s vyhrážkami zaútočiť na objekty v Sýrii.

"Nemali by ste byť partnermi so zvieracím plynovým vrahom, ktorý zabíja vlastných ľudí a užíva si to,“ radil Trump Moskve, narážajúc na sýrskeho prezidenta Bašára Asada bez stále existujúcich dôkazov o údajnom útoku v sýrskom meste Dúma. Podľa kontroverznej občianskej iniciatívy Biele prilby malo pri ňom zahynúť najmenej 70 civilistov a tisícka utrpela zranenie. V stredu sa k sobotňajšiemu údajnému chemickému útoku vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň požiadala o prístup do oblasti. Pritom Sýria a Rusko už ponúkli takúto možnosť počas nedávneho rokovania BR OSN.

„Približne 500 ľudí vykazovalo príznaky zasiahnutia toxickými chemikáliami,“ tvrdila WHO ešte skôr, ako jej odborníci prišli na miesto údajného útoku. Dokonca informovala, že „postihnuté osoby mali príznaky silného podráždenia slizníc, zlyhania dýchania a narušenia centrálnej nervovej sústavy“. A to všetko na základe zaručene nezaručených údajov od „partnerských zdravotníckych organizácií“. Americkému prezidentovi Trumpovi to však asi ako dôvod stačí na verbálne protisýrske a protiruské útoky. Na ich pozadí preto minimálne čudne vyznievajú v už v úvode spomínanom odkaze slová amerického lídra, podľa ktorých „nie je dôvod“ na najhoršie vzťahy USA – Rusko od čias studenej vojny.

„Rusko nás potrebuje, aby sme mu pomohli ekonomicky, čo je ľahké zrealizovať. Potrebujeme, aby národy spolupracovali. Čo tak zastaviť preteky v zbrojení?“ zanôtil Trump na zmierlivú nôtu. Pravdepodobne ostane iba pri nej, pretože mu budú znieť falošne tóny ozveny jeho slov v podaní vyjadrenia Vladislava Surkova, dlhoročného poradcu prezidenta Putina. V súčasnosti je poradcom pre otázky súvisiace s vývojom na Ukrajine.

„Veľkolepá púť Ruska na Západ je za nami, čo znamená koniec jeho márnych pokusov stať sa súčasťou západnej civilizácie trvajúcich štyri storočia,“ citovala Surkova agentúra AP. Zároveň však, podľa jeho slov, ruská geopolitická „osamelosť neznamená úplnú izoláciu“, ale len obmedzenú otvorenosť.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Donald Trump