Hollande sa v memoároch pustil do Macrona

Netrvalo ani rok, čo odišiel z Elyzejského paláca a už sa objavil so svojimi pamäťami na pultoch kníhkupectiev. François Hollande, ktorý sa ako najmenej obľúbený prezident v modernej histórii nepokúsil o znovuzvolenie, v 400-stranovej knihe opisuje svojich päť rokov v úrade. Nešetrí pri tom svojho o vyše dvadsať rokov mladšieho nástupcu Emmanuela Macrona.

12.04.2018 11:00
Francois Hollande, Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky exprezident François Hollande (vpravo) a jeho nástupca Emmanuel Macron pri vlaňajšej výmene v Elyzejskom paláci.
debata (2)

Hollandovi je zrejme ľúto, že v Elyzejskom paláci nezostal dlhšie, na politický dôchodok sa zjavne ešte necíti. Rozhodnutie nekandidovať vo vlaňajších voľbách považuje za svoju „obeť“. V situácii, keď bola ľavica rozdelená a hrozil nástup pravice, či dokonca krajnej pravice, dal prednosť vyšším záujmom. „Bolo to bolestné, ale bola to moja úloha,“ povedal v rozhovore pre televíziu France 2 pred vydaním jeho memoárov nazvaných Lekcie z moci.

Exprezident si však myslí, že ak by kandidoval, centristu Macrona by porazil. „Mohol som, ale nechcel som… Nebol by som to ja, kto by vyhral, ani on a dnes by sme mali prezidenta, ktorý by viedol ešte drsnejšiu politiku ako teraz on,“ povedal pre France 2.

Socialista Hollande v roku 2012 prekvapujúco porazil vo voľbách vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Po nástupe chcel byť obyčajným „normálnym“ prezidentom, pri ekonomických reformách váhal. Obdobie jeho úradovania napokon poznačila vlna teroristických útokov a Francúzsko odovzdával ako rekordne neobľúbený prezident v situácii vyhláseného výnimočného stavu.

Jeho nástupca Macron bol kedysi jeho poradcom, neskôr ministrom hospodárstva, ale z vlády napokon odišiel a založil vlastné hnutie. Reformy, do ktorých sa Macron chcel pustiť ešte ako minister, Hollande teraz kritizuje. „Moje vlády nerovnosti zmenšovali. Táto vláda ich prehlbuje,“ napísal Hollande v pamätiach. Svojho nástupcu v knihe varoval pred krkolomne rýchlym tempom reforiem a príliš veľkou sebaistotou, najmä v zahraničnej politike.

„Vždy, keď som chcel ísť príliš rýchlo, bol som nepochopený. Vyjednávanie zaberie viac času, ale prináša pevnejšie výsledky,“ odkázal Hollande nástupcovi, ktorý v súčasnosti čelí štrajku železničiarov.

Macrona tiež nepriamo obvinil zo zrady. „Vždy som uznával politickú súťaž, ale myslím si, že musí byť otvorená a čestná. Povedzme, že toto nebol ten prípad,“ napísal Hollande. Francúzska ekonomika bola podľa neho ku koncu jeho funkčného obdobia „ozdravená a oživená“. Macronovi ju podľa svojich slov „prenechal v lepšom stave, v akom ju našiel“.

Volebné ambície teraz nemá, aj keď s politikou úplne nekončí. „Som občan, ale nie som občan ako každý iný, som bývalý prezident,“ povedal Hollande, ktorý Macrona kritizuje za monarchistické sklony.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Emmanuel Macron #Elyzejský palác