Obrat v Česku: Babiš chce opäť rokovať o vláde so socialistami, ČSSD je ochotná vypočuť si návrh

Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) je ochotná vypočuť si návrh hnutia ANO Andreja Babiša na obnovu rokovaní o vládnej spolupráci. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.

12.04.2018 20:55 , aktualizované: 22:59
Babiš Foto: ,
Český premiér v demisii Andrej Babiš odchádza po tlačovej konferencii v Prahe.
debata (2)

„Pokiaľ hnutie ANO stojí o rokovanie s ČSSD, predstavu si radi vypočujeme. ČSSD je vždy otvorená serióznemu rokovaniu v prospech tejto krajiny a jej obyvateľov,“ uviedol na Twitteri predseda ČSSD Jiří Hamáček.

„Je potrebné si pripomenúť uznesenie predsedníctva ČSSD, ktoré ukončilo rokovania s hnutím ANO o vládnej spolupráci. Pokiaľ osloví predseda Babiš nášho predsedu Hamáčka, tak sa tým bezpochyby vedenie strany bude zaoberať,“ povedal pre iDNES.cz podpredseda ČSSD Roman Onderka.

Minulý týždeň skrachovali rozhovory medzi ANO a ČSSD o koaličnej menšinovej vláde podporovanej KSČM. Hlavným sporným bodom sa stala otázka trestného stíhania premiéra pre financovanie Farmy Čapí hnízdo. Babiš odmietol prenechať funkciu predsedu vlády inému politikovi a zároveň prenechať ČSSD ministerstvá vnútra a financií.

Prezident Miloš Zeman v utorok Babišovi odporučil, aby ANO rokovalo o vytvorení kabinetu s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM) a stranou Sloboda a priama demokracia (SPD). S predsedami všetkých troch strán hovoril Zeman na zámku v Lánoch osobne. V poslaneckom klube ANO je však celý rad odporcov spolupráce s SPD, ktoré sa usiluje o odchod ČR z Európskej únie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD