Pentagón: Proti trom cieľom v Sýrii sme použili 105 'zbraní'

Pri nočnom spojeneckom útoku na Sýriu boli s úspechom zasiahnuté tri ciele spojené so sýrskym chemickým vojenským programom. Na tlačovej konferencii v Pentagóne to v sobotu povedal americký generál Kenneth McKenzie, ktorý poskytol prehľad o vojenských aspektoch útoku. Označil ho za "veľmi tvrdú ranu" sýrskemu chemickému programu.

14.04.2018 17:12 , aktualizované: 17:46
Pentagón, USA, generálporučík, Kenneth McKenzie Foto: ,
Zástupca vedenia generálneho štábu armády USA generálporučík Kenneth McKenzie počas tlačovej konferencie ministerstva obrany USA k výsledkom útoku v Sýrii.
debata (317)

V noci na Sýriu zaútočili USA, Veľká Británia a Francúzsko v odvete za chemický útok na sýrsku Dúmu, pri ktorom 7. apríla zomreli desiatky ľudí. Opozícia a Západ tento útok pripísali sýrskemu režimu.

Pri nočných úderoch ruský obranný protivzdušný systém nebol použitý a ten sýrsky nebol účinný, pretože bol aktivovaný až po úderoch. „Sýrska protivzdušná obrana nezasiahla žiadne naše lietadlo ani raketu,“ povedal McKenzie.

Rusko predtým oznámilo, že 71 zo 103 vypálených rakiet sýrska protivzdušná obrana zostrelila. McKenzie povedal, že proti trom cieľom bolo vypálených 105 striel.

Pentagón nevie o žiadnych civilných obetiach a zatiaľ ani o žiadnej vojenskej reakcii v Sýrii. Sýrska armáda má veľké materiálne škody a prišla o značnú časť materiálu spojeného s chemickými zbraňami.

Podľa Pentagónu je ale jej chemický program širší ako ten zasiahnutý pri nočných útokoch. Zostala jej časť infraštruktúry, avšak škody sú značné. Podľa McKenzieho potrvá roky, kým sa z úderov sýrsky chemický program spamätá.

Hovorkyňa Pentagónu Dana Whiteová povedala, že zmyslom akcie bolo odradiť sýrsky režim od ďalších chemických útokov. Uistila ale tiež, že útoky „neznamenajú zmenu doterajšej americkej politiky a nie sú ani pokusom zosadiť sýrsky režim“. „Nechceme zasahovať do sýrskeho konfliktu, ale nemôžeme dovoliť takéto porušenie medzinárodného práva. S úspechom sme zasiahli všetky ciele,“ povedala Whiteová.

Či údery odradia sýrsky režim od ďalšieho použitia chemických zbraní, sa podľa nej ešte len ukáže. Údery hovorkyňa hodnotila ako „veľmi úspešné“.

Whiteová tiež povedala, že Rusko už o útokoch spustilo dezinformačnú kampaň. V uplynulých 24 hodinách zaznamenali o 2000 percent viac provokačných príspevkov šírených na internete takzvanými trollmi, teda skupinou ľudí, ktorí pomocou falošných profilov a šírenia nepravdivých informácií ovplyvňujú mienku majiteľov facebookových úč­tov.

317 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Pentagon #útok na Sýriu