Raketový útok v Sýrii bol legitímny, tvrdí Macron

Raketový úder, ktorý v sobotu nadránom v Sýrii uskutočnili medzinárodné sily na čele so Spojenými štátmi, bol legitímny. Povedal to v nedeľu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

15.04.2018 22:31
debata (67)

V rozhovore s francúzskymi médiami tiež vyhlásil, že ešte pred zásahom telefonicky presvedčil amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby svoje vojenské jednotky zo Sýrie zatiaľ nesťahoval.

„Presvedčili sme ho, že je nevyhnutné tam zostať,“ povedal v interview, ktoré vysielali stanice BFM TV, RMC radio a server Mediapart. „Máme plné právo takto zasiahnuť, sme traja členovia Bezpečnostnej rady OSN,“ povedal Macrona.

Zdôraznil zároveň, že Francúzsko „nevyhlásilo vojnu režimu“ sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho cieľom je „komplexné politické riešenie“ situácie v Sýrii. Je nutné konať „so všetkými“, najmä s Asadovými spojencami a regionálnymi aktérmi, ako je Turecko, povedal Macron.

Aby sa dospelo k „trvalému riešeniu“, je podľa neho nutné „hovoriť s Iránom, Ruskom a Tureckom“. Vyjadril tiež potešenie nad tým, že po spojeneckých úderoch proti Sýrii bola rozbitá jednota medzi Moskvou a Ankarou.

„Týmito údermi a touto intervenciou sme ich v tejto veci rozdelili, Rusov a Turkov… Turci odsúdili chemické útoky a podporili operáciu, ktorú sme urobili,“ povedal prezident. Oboch hlavných spojencov Damasku – Rusko a Irán – by si Macron prial zapojiť do rokovaní.

„Samozrejme, že nesú (Rusi) svoj diel viny. Oni sami chlorín nepoužili, metodicky ale zamedzovali medzinárodnému spoločenstvu, aby konalo prostredníctvom diplomatických kanálov s cieľom zastaviť použitie chemických zbraní,“ povedal.

To vraj povedal aj ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Súčasne ale oznámil, že jeho plánovaná návšteva Ruska budúci mesiac zostáva bezo zmien.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #Rusko #Sýria