Dovolenky konflikt v Sýrii zatiaľ neohrozil, no môže

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá už roky a krajina dlho nepatrí k tým, v ktorých by turisti túžili stráviť letnú dovolenku.

17.04.2018 15:00
sýria, dúmá Foto: ,
Sýrske úrady rozdávajú obyvateľom mesta Dúmá chlieb, zeleninu a cestoviny.
debata (3)

Najnovší vývoj, keď sa USA, Francúzsko a Veľká Británia rozhodli vytrestať leteckými útokmi prezidenta Bašára Asada za údajné použitie chemických zbraní v sýrskom meste Dúma voči vlastnému obyvateľstvu, však môže negatívne poznačiť aj cestovný ruch v Európe.

Katalógy cestovných kancelárií lákajú na turecké pobrežie s citrusovými plantážami a tyrkysové more, no „citlivejší“ turisti by sa tu napriek tomu nemuseli cítiť príjemne. Ak by sa totiž útoky zopakovali, nebolo by komfortné, ak by vojenské lietadlá lietali len kúsok od letoviska, kde by trávili ľudia svoju dovolenku. Ľudia z brandže cestovného ruchu však zatiaľ tvrdia, že sa to ich biznisu nedotkne – letová dráha lietadiel nie je vraj tak blízko, aby to muselo vzbudzovať obavy.

Priamy vplyv na záujem o dovolenkovanie pri Stredozemnom mori vrátane Turecka tento konflikt nebude mať. Uvidíme, či bude situácia eskalovať.
prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko

„Nepredpokladáme, že by útok na Sýriu mal podstatný vplyv na cestovný ruch. V Sýrii je konflikt už veľa rokov,“ povedal pre Pravdu riaditeľ cestovnej kancelárie FIFO Tibor Bajaník senior. „Lietadlá neprelietavajú ponad Tureckú riviéru. Letia zo základne Incirilik a smerujú juhozápadne na Sýriu. Základňa je od Tureckej riviéry vzdialená 500 km a viac,“ povedal Bajaník. Hrozba teroristických útokov a prisťahovalecká vlna zo Sýrie znamenali však pokles záujmu o niektoré európske destinácie už pred dvomi rokmi. Za najrizikovejšie boli označené Francúzsko, Španielsko, Turecko, Egypt, Líbya a Alžírsko. Nálepku krajiny so stredným nebezpečenstvom dostali Maroko, Grécko a Taliansko.

Riaditeľka marketingu cestovnej kancelárie SATUR TRAVEL Jana Zedniková si zatiaľ možný negatívny dosah aktuálneho vývoja sýrskeho konfliktu na podnikanie v cestovnom ruchu netrúfa posudzovať. „Ťažko to hodnotiť, neviem, aký bude ďalší vývoj. No zatiaľ nemáme nijakú negatívnu spätnú väzbu, pokiaľ ide o Turecko. Nepociťujeme odliv turistov z oblasti Tureckej riviéry či žiadnu stratu záujmu o túto lokalitu,“ povedala pre Pravdu.

Blízkosť konfliktu je otázna

Podobne to vidí aj prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. „To nie je také jednoduché, ale myslím si, že priamy vplyv na záujem o dovolenkovanie pri Stredozemnom mori vrátane Turecka tento konflikt nebude mať. Uvidíme, či bude situácia eskalovať. Bezprostredný incident s bombardovaním je za nami. Situácia ukáže, ako sa to vyvinie, a sotva to môže niekto predpovedať. Ja určite nie,“ povedal Macko.

Zemepisná blízkosť konfliktu, do ktorého sa najnovšie zapojili aj štáty NATO, je podľa neho otázna. „Čo je blízko? Musíme si to zadefinovať. V Sýrii bombardovali sklady pri mestách Damask a Homs na západe Sýrie. Keď si pozrieme mapu, ako ďaleko je hlavné mesto Sýrie od Tureckej riviéry, zistíme, že je to niekoľko sto kilometrov. Turecko je ako destinácia stále v centre pozornosti, kolegovia nehlásia problémy, či už znížený záujem, alebo nedajbože storná zájazdov," povedal Macko.

Obľúbenosť Turecka medzi Slovákmi ešte pred pár rokmi rástla. Podľa údajov Štatistického úradu SR v roku 2003 navštívilo Turecko 10 145 ľudí zo Slovenska, v roku 2012 to už bolo 90 295 návštev­níkov, teda počet turistov takmer deväťnásobne vzrástol. Číslo sa tak blížilo k počtu turistov v Chorvátsku, ktoré v roku 2012 cez cestovné kancelárie navštívilo 116¤784 Slovákov, aj keď spolu s individuálnou turistikou to bolo niekoľkonásob­ne viac.

Sýrska vojna celkom zlikvidovala cestovný ruch v samotnej Sýrii. Už v roku 2011, po štyroch mesiacoch nepokojov, sýrska ministerka pre cestovný ruch Lamíjá Ásíovása hovorila o „tvrdom údere turistickému odvetviu“ v krajine. Ešte v roku v roku 2009 tvoril cestovný ruch až 12 percent hrubého domáceho produktu Sýrie. „Prudký pokles zahraničných turistov spôsobil, že obsadenosť hotelov v letnej dovolenkovej sezóne, ktorá sa začína v júni, je nulová,“ uviedla už vtedy ministerka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #dovolenky #vojna v Sýrii