Tureckí nacionalisti žiadajú predčasné voľby, vláda to zváži

Predseda tureckej Strany národnej akcie (MHP) Devlet Bahceli v utorok vyzval na presunutie parlamentných a prezidentských volieb plánovaných na november 2019 na tohtoročný august. Informovala o tom agentúra Reuters. Podpredseda vlády Bekir Bozdag v reakcii uviedol, že vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa návrhom bude zaoberať.

17.04.2018 12:58
debata (1)

„Nie je možné trpezlivo čakať na 3. november 2019,“ povedal Bahceli a navrhol pre voľby termín 26. augusta. Zdôvodnil to „ekonomickými a politickými operáciami proti Turecku“ a dodal, že je pre krajinu ťažké „súčasné okolnosti ustáť“ až do pôvodného termínu.

Opozičná nacionalistická strana MHP nedávno vstúpila do volebnej koalície s AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. To jej umožní získať kreslá v parlamente aj bez prekročenia stanoveného prahu desiatich percent hlasov výmenou za podporu AKP v kampani. Agentúra AFP pripomína, že 26. august je z hľadiska tureckých dejín významným dátumom, pretože v roku 1071 sa v tento deň odohrala bitka pri Mantzikerte, po ktorej seldžuckí Turci prenikli do Malej Ázie (územie v súčasnom Turecku).

Erdogan odmietol špekulácie o predčasných voľbách

Žiadosť MHP o predčasné voľby podľa Bozdaga zvážia orgány AKP. „Oficiálne orgány strany to vyhodnotia a potom urobia vyhlásenie,“ citoval vládneho hovorcu Reuters. Prezident Erdogan následne oznámil, že sa v stredu s lídrom MHP zíde.

Bahçeliho vyhlásenie prišlo po tom, čo v posledných týždňoch viacero tureckých predstaviteľov vrátane Erdogana odmietalo špekulácie o konaní predčasných volieb. Pozorovatelia podľa AFP zdôrazňujú, že presun na skorší termín by prezidentovi umožnil vyťažiť z pozitívnej reakcie na ofenzívu Ankary proti Kurdom na severe Sýrie a tiež sa vyhnúť riziku možného zhoršenia ekonomickej situácie, ktorá javí známky „prehriatia“.

Hlavný opozičný subjekt, Ľudová republikánska strana (CHP), na možný presun volieb zareagoval vyjadrením, že členovia strany túto „výzvu“ prijímajú a sú na ňu pripravení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #AKP #Devlet Bahceli #parlamentné voľby v Turecku #prezidentské voľby v Turecku #presunutie termínu #predseda vlády Bekir Bozdag #Strana spravodlivosti a rozvoja