Šéf CIA Mike Pompeo sa tajne stretol s vodcom KĽDR Kim Čong-unom

V utorok to uviedli dvaja nemenovaní predstavitelia USA.

18.04.2018 06:13 , aktualizované: 16:07
Mike Pompeo Foto: ,
Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.
debata (25)
Mimoriadne nezvyčajná, tajná návšteva sa uskutočnila v období, keď znepriatelené krajiny pripravujú stretnutie prezidenta USA Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom – mal by to byť vôbec prvý summit USA a KĽDR za posledných vyše 60 rokov. Toľko trvá toto nepriateľstvo, teda od Kórejskej vojny z rokov 1950–53, pripomenula tlačová agentúra AP.

Denník Washington Post, ktorý ako prvý informoval o Pompeovom stretnutí s Kimom, napísal, že návšteva sa uskutočnila cez víkend počas Veľkonočných sviatkov (30.3.-1.4.), čiže len pred vyše dvoma týždňami a krátko po tom, čo bol šéf CIA nominovaný na post ministra zahraničných vecí. V tejto funkcii nahradí Rexa Tillersona.

Trump, ktorý v súčasnosti hostí vo svojom sídle na Floride japonského premiéra Šinzóa Abeho, v utorok vyhlásil, že USA a Severná Kórea vedú priame rozhovory na „mimoriadne vysokej úrovni“ a sú prípravou na prípadný summit s Kimom.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová však oznámila, že Trump a Kim sa spolu priamo nerozprávali.

Trump sa plánuje stretnúť s Kimom niekedy začiatkom júna. Cieľom je ukončiť severokórejský program na vývoj jadrových zbraní, ktorý predstavuje čoraz väčšiu hrozbu pre pevninu USA.

USA a Severná Kórea nemajú oficiálne diplomatické vzťahy, čo sťažuje nadväzovanie kontaktov medzi oboma vládami. Nie je preto nič mimoriadne, že predstavitelia amerických tajných služieb sú sprostredkovateľmi komunikácie s Pchjongjangom.

V roku 2014 napríklad vtedajší šéf amerických tajných služieb James Clapper tajne navštívil KĽDR, aby priviedol do vlasti dvoch zadržiavaných Američanov.

Podľa Trumpa stretnutie prebehlo „veľmi hladko“

Nedávne stretnutie riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea so severokórejským vodcom Kim Čong-unom prebehlo podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa „veľmi hladko“. Trump to napísal v stredu na Twitteri. Vo svojom príspevku zároveň potvrdil, že tajná schôdzka medzi Pompeom a Kimom, o ktorej len niekoľko hodín predtým informovali mnohé médiá, skutočne prebehla.

„Mike Pompeo sa minulý týždeň stretol s Kim Čong-unom v Severnej Kórei. Stretnutie prebehlo veľmi hladko a vzišiel z neho dobrý vzťah. Momentálne sa riešia podrobnosti okolo summitu. Denuklearizácia bude skvelou vecou pre svet, ale i pre Severnú Kóreu!“ napísal Trump.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #FBI #Kim Čong-un #Mike Pompeo