Stretnú sa Kim a Trump v Prahe? Agentúa Bloomberg o tom špekuluje

Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, plánované na máj alebo jún, by sa mohlo uskutočniť v niektorom z deviatich miest vrátane Prahy. Špekuluje o tom agentúra Bloomberg v správe, ktorá sa odvoláva na nemenovanú osobu blízku rozhovorom Trumpa s japonským premiérom Šinzóm Abem na Floride.

18.04.2018 19:14
debata (1)

Trump tam v utorok vyhlásil, že do úvahy pripadá päť miest, žiadne však nemenoval. Pražský hrad odmietol informáciu americkej agentúry komentovať.

Praha by ako jedno z možných miest summitu podľa agentúry Bloomberg mohla pripadať do úvahy preto, že veľvyslancom KĽDR v Českej republike je Kimov strýko Kim Pchjong-il. Za ďalšie možné miesta summitu označuje agentúra Oslo, Helsinky, Štokholm, Ženevu, Varšavu, Ulánbátar, Bangkok a Singapur. Do úvahy vraj naopak neprichádzajú Peking, Pchjongjang, Soul alebo Pchanmundžom, ktorý leží na hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Hovorca prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček sa odmietol k informácii agentúry Bloomberg vyjadriť. „Nebudem túto správu akokoľvek komentovať,“ povedal. Dodal, že Pražský hrad veľmi dobre vie, akým spôsobom Trump postupuje voči KĽDR a že sa chystá stretnutie na vysokej úrovni. Vstupovať akýmkoľvek komentárom do rokovaní podľa Ovčáčka zástupcovia Hradu nebudú.

Hovorca podotkol, že všeobecne platí, že Praha je nesmierne krásne a pohostinné mesto.

Trump v utorok pri stretnutí s Abem vyjadril nádej, že sa jeho stretnutie s Kim Čong-unom uskutoční, pripustil však, že k nemu nemusí nutne dôjsť. Novinári sa vraj „celkom skoro“ dozvedia, kedy a kde sa summit uskutoční.

Syn ‚večného lídra‘

Šesťdesiatšty­riročný ambasádor Kim Pchjong-il je podľa juhokórejskej tlače synom bývalého severokórejského diktátora a zakladateľa komunistického režimu v KĽDR Kim Ir-sena. Od nástupu do funkcie veľvyslanca v SR v roku 2015 sa údajne príliš na verejnosti nevyskytuje a len máloktorý iný šéf diplomatickej misie v Prahe sa s ním stretol.

Kim Pchjong-il bol od konca 70. rokov v podstate len v exile na rôznych diplomatických postoch v Európe, aby nemohol zasahovať do politiky v KĽDR, tvrdí juhokórejská tlač. U svojho otca, ktorý v KĽDR vládol od 40. rokov do roku 1994, vraj upadol do nemilosti pre svoj neviazaný životný štýl.

Vlani sa v soulských médiách objavili informácie o tom, že potom, čo vo februári 2017 v Malajzii otrávili Kim Čong-nama, brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, môže byť veľvyslanec Kim Pchjong-il ďalším vražedným cieľom. Praha údajne kvôli obave z atentátu veľvyslancovi Kimovi venuje zvýšenú pozornosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Kim Čong-un #summit #Donald Trump #Bloomberg