Kalifornia sa s vládou dohodla na nasadení gardistov na hraniciach s Mexikom

Americký štát Kalifornia sa dohodol s federálnou vládou na rozmiestnení národnej gardy na hranici s Mexikom; gardisti sa zamerajú na boj proti medzinárodnej kriminalite a pašerákom zbraní a drog.

19.04.2018 13:03
debata (3)

Oznámil to demokratický guvernér Kalifornie Jerry Brown, napísala vo štvrtok agentúra AP. K nasadeniu gardy vyzval začiatkom apríla republikánsky prezident Donald Trump. Kalifornia potom s federálnymi úradmi bojovala o podmienky nasadenia gardistov a odmietla, aby sa venovali imigračným záležitostiam.

„Ešte pracujeme na posledných detailoch, ale tešíme sa na podporu. Ďakujem, guvernérovi Brownovi,“ napísala na twitteri americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kirstjen Nielsenová. Brown uviedol, že kalifornskí gardisti nebudú mať právomoc zadržiavať nikoho, kto bude podozrivý z porušenia imigračných zákonov. Nebudú sa tiež podieľať na stavbe pohraničných bariér a na vykonávaní úloh súvisiacich s imigráciou.

Prvé kalifornské jednotky sa na hranice vydajú ešte tento mesiac, misia potom potrvá najmenej do 30. septembra. Brown dodal, že celkovo bude nasadených 400 gardistov, ktorí budú pôsobiť nielen na hranici s Mexikom, ale tiež podľa potreby po celom území Kalifornie.

Trump začiatkom apríla podpísal vyhlášku, ktorá v rámci boja proti nelegálnej migrácii a pašovaniu drog ukladá národnej garde účasť pri strážení hranice s Mexikom. Trump chce, aby hranice strážilo 2000 až 4000 gardistov, ktorí by tu zotrvali do postavenia múru, ktorú na hranici s Mexikom sľúbil vybudovať.

Kým republikánske vedenie Arizony, Nového Mexika a Texasu Trumpove rozhodnutia ocenilo a na hranice gardistov vyslalo, demokratická Kalifornia váhala so zapojením sa do operácie. Tento americký štát totiž vedie dlhodobé spory s Trumpom o imigračných otázkach. Prezident žiada tvrdý postup proti nelegálnemu prisťahovalectvu, Kalifornia je naopak voči migrantom bez dokladov ústretová a pred federálnymi úradmi ich chráni.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Národná garda #hranice s Mexikom #boj proti kriminalite #pašéraci zbraní a drog