WHO prikazuje, aby vakcínu proti dengue dostávali len tí, ktorí chorobu už mali

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na nutnosť rozvážnejšieho využívania prvej dostupnej vakcíny proti horúčke dengue vyrábanej francúzskou spoločnosťou Sanofi Pasteur. Injekciu by mali dostávať takmer výlučne len ľudia, ktorí sa v minulosti už touto chorobou nakazili, oznámila WHO podľa agentúry Reuters.

19.04.2018 18:57
komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na tento možný problém už vlani na jeseň upozornil sám výrobca. Vakcína Dengvaxia firmy Sanofi Pasteur je prvý povolená očkovacia látka proti horúčke dengue. Koncom novembra ale firma priznala, že štúdie zamerané na dlhodobý účinok ukázali, že vakcína je účinná pre ľudí, ktorí sa už v minulosti nakazili, avšak riziková pre tých, ktorí sa nakazia prvýkrát. Choroba sa u nich môže prejaviť v ťažšej podobe.

Nezávislá skupina expertov WHO na vakcináciu po dvojdňovom rokovaní v tomto týždni oznámila, že teraz má dôkaz o tom, že táto očkovacia látka by mala byť používaná „výlučne alebo takmer výlučne u ľudí, ktorí sa už dengue nakazili“.

WHO v súvislosti s týmto oznámením uviedla, že by čoskoro mal byť vyvinutý rýchly test, ktorý by lekárom umožnil hneď zistiť, či konkrétny človek dengue niekedy v minulosti už prekonal.

Tropickú horúčku dengue šíria komáre. Vo vážnych prípadoch môže byť smrteľná, keď spôsobí vnútorné krvácanie. Prejavuje sa vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a nevoľnosťou. Ročne na ňu ochorie na celom svete až 400 miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #horúčka dengue #vakcína