Pre väčšinu Srbov nie je Kosovo prioritou, vyplýva z prieskumu

Nárokov na Kosovo sa nechce vzdať väčšina Srbov, konflikt s bývalou provinciou však zároveň nepovažujú za kľúčovú vládnu tému. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky organizácie Open Society Foundation (OSF) a IPSOS Strategic Marketing, o ktorom informoval spravodajský server Balkan Insight.

19.04.2018 21:27
kosovo, nezávislosť. Foto:
Kosovo si v roku 2018 pripomína desaťročnicu od vzniku.
debata (17)

Kosovo, kde väčšinu obyvateľov tvoria Albánci, vyhlásilo v roku 2008 od Srbsku nezávislosť. Belehrad ju ale neuznal a chce mať vplyv na severe krajiny, kde žije väčšina srbskej menšiny. „Keď hovoríme o prioritách, ktorým by sa (podľa respondentov) mala srbská vláda venovať, potom Kosovo je ďaleko za ekonomickými problémami, zdravotníctvom a korupciou,“ uvádzajú autori sondáže.

Vyriešenie konfliktu s Kosovom považuje podľa ankety za absolútnu vládnu prioritu iba osem percent opýtaných, ďalších 22 percent zaradilo Kosovo na zoznam troch najdôležitejších vládnych tém. Štyridsaťšesť percent respondentov sa domnieva, že je nevyriešený konflikt kľúčovou prekážkou ekonomického pokroku Srbska.

Podľa prieskumu tiež väčšina Srbov nie je ochotná urobiť kvôli Kosovu „osobné obete“. Viac ako 80 percent v bývalej provincii žiť nechce a 77 percent na ňu nechce poskytovať finančné prostriedky.

Z ankety ďalej vyplýva, že Srbi nemajú jasné predstavy ani o tom, ako sa konflikt s bývalou provinciou zrejme vyrieši. Podľa 19 percent respondentov bude mať Belehrad v krajine rovnaký alebo aj menší vplyv, než má dnes. Ďalších 20 percent tvrdí, že sa Kosovo stane nezávislým štátom nehľadiac na srbské snahy, a predpovedajú, že Srbsko svoj vplyv v susednom štáte stratí.

Takmer tretina oslovených si myslí, že najlepším riešením krízy by bolo, keby sa Kosovo stalo autonómnym subjektom v rámci Srbska. Iba sedem percent potom uviedlo, že by Kosovo malo zostať samostatným štátom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Nadácia otvorenej spoločnosti