Na východe Ukrajiny prišiel o život ďalší vojak

V Donbase na východe Ukrajiny prišiel v paľbe proruských separatistov o život ukrajinský vojak, ďalší bol zranený. Oznámili to miestne úrady, lojálni k prozápadnej vláde v Kyjeve. Straty medzitým potvrdilo armádne velenie.

20.04.2018 13:18
debata (15)

„V noci na dnes v dôsledku paľby nepriateľov z bojového vozidla pechoty pri Krymskej vsi (pri Luhansku) bol zabitý ukrajinský vojak. Ďalší vojak utrpel zranenia,“ citovala televízia 112 z vyhlásenia úradov. Tie uviedli, že zabitý vojak pochádzal z Luhanskej oblasti, ďalších podrobností sa zdržal.

Armádny hovorca televízii 112 povedal, že separatisti od začiatku dňa ostreľovali ukrajinských vojakov štyrikrát a počas uplynulých 24 hodín ostreľovali ukrajinské pozície v 35 prípadoch, pričom zranili dvoch ukrajinských vojakov.

Separatisti naopak obvinili ukrajinských vojakov, že počas posledných 24 hodín porušili prímerie v 18 prípadoch, pričom vypálili na povstalecké územie skoro tisícku rôznych striel, vrátane stoviek rán z mínometov. Vo štvrtok ukrajinský ostreľovač podľa povstaleckej agentúry DAN zranil troch civilistov.

Na konci marca sa obe znepriatelené strany dohodli na novom, „veľkonočnom“ prímerí. Medzitým ale v paľbe separatistov prišiel o život ukrajinský vojak. O jeho smrti ministerstvo obrany informovalo pred týždňom.

Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva to stále popiera, najviac pripúšťa výskyt „dobrovoľníkov“ bojujúcich po boku separatistov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vojak #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti #paľba