Saudskoarabská verejnosť mohla ísť prvýkrát po 35 rokoch znovu do kina

Verejnosť v Saudskej Arábii mala možnosť prvýkrát po 35 rokoch zájsť si do kina na film.

20.04.2018 22:02
Saudská Arábia kino prvé verejnosť otvorenie Foto: ,
Návštevník si fotografuje herečku pred plagátmi hollywoodskych hviezd počas premietania filmu 18. apríla 2018 v Rijáde. Sieť kín American Multi-Cinema (AMC) v Saudskej Arábii otvorila vôbec prvé kino pre verejnosť po viac ako 35 rokoch. AMC plánuje podľa agentúry AP v saudskoarabskom kráľovstve otvoriť do roku 2030 až do 100 kinosál.
debata (11)

Konzervatívne kráľovstvo v rámci rozsiahlych reforiem rozhodlo znovu otvoriť kinosály a obnoviť v nich premietanie. Premiéra v sále rijádského komplexu kráľa Abdalláha sa konala v stredu, avšak bola len pre pozvaných hostí. V piatok sa sála otvorila verejnosti, ktorá si mohla zakúpiť lístky.

Rovnako ako v stredu sa podľa agentúry AFP premietal akčný film Black Panther. Agentúra AP napísala, že v stredu bolo zrejmé, že film bol cenzúrovaný – niektoré scény, najmä bozkávanie hrdinov, na rozdiel od scén násilia vystrihli.

Saudská Arábia uzavrela kiná v 80. rokoch pod tlakom náboženských kruhov. Obnova ich prevádzky je súčasťou rozsiahlych ekonomických a sociálnych reforiem, ktoré pod názvom Vízia 2030 započal korunný princ Muhammad bin Salmán. Cieľom je rozšíriť ekonomickú ponuku v kráľovstve, ktorého hospodárstvo je teraz závislé od ťažby ropy. Do rozpočtu by mohlo toto odvetvie priniesť až 24 miliárd dolárov a vytvoriť pracovné miesta pre 30-tisíc ľudí, odhaduje Rijád.

Piatkové aj stredajšie premietanie pripadlo spoločnosti AMC Entertainment Holdings Inc., ktorá získala licenciu ako prvá. Do sály sa zmestilo 250 divákov a zástupca AMC Adam Aron povedal, že v najbližších mesiacoch by sa malo otvoriť niekoľko ďalších sál. Medzi divákmi boli podľa AFP aj ľudia, ktorým sa nepáčila cena vstupeniek. Stáli 75 rijalov (okolo 13 eur), čo je podľa niektorých príliš veľa.

Aron poukázal na významnú zmenu, ktorú obnova prevádzky kín znamená. „Vitajte v čase, keď Saúdskí Arabi môžu chodiť na filmy nie v Bahrajne, v Dubaji alebo v Londýne, ale doma,“ povedal.

Filmový priemysel považuje Saudskú Arábiu s 30 miliónmi obyvateľov, z ktorých väčšina ešte nemá 25 rokov, za poslednú možnosť rozšírenia podnikania v oblasti Blízkeho východu. AMC v krajine čaká konkurencia silných hráčov ako napríklad VOX Cinemas, ktorý pôsobí aj v Dubaji a je najväčším poskytovateľom tohto druhu zábavy na Blízkom východe. Prvé kino IMAX chce podľa AFP táto spoločnosť v kráľovstve otvoriť v najbližších dňoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #reforma #kino #Salmán