Macron odmietol stretnutie s dalajlámom, bojí sa reakcie Číny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu odmietol možnosť stretnutia s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, tvrdiac, že takýto krok by bez predchádzajúcej konzultácie s Pekingom vyvolal "krízu" s čínskou vládou. Macron to vyhlásil vo Washingtone, kde končí svoju oficiálnu návštevu.

26.04.2018 09:59
Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu v Kongrese USA.
debata (12)

Macron však na stretnutí so študentmi Univerzity Georgea Washingtona podotkol, že s týmto „veľmi inšpiratívnym“ exilovým tibetským lídrom sa stretol v Paríži ešte ako prezidentský kandidát.

„Teraz som prezidentom Francúzskej republiky. Keby som sa s ním stretol, určite by to vyvolalo krízu s Čínou. Bolo by pre francúzsky ľud dobré, keby prišli z Číny určité protiopatrenia? Určite nie,“ zdôraznil Macron s tým, že takéto politické gesto by bolo neužitočné.

Šéf Elyzejského paláca však podľa stanice France 24 pootvoril dvere pre hlbšie zainteresovanie v danej problematike. „Ak by mohlo byť Francúzsko nápomocné pri riešení situácie medzi dalajlámovým ľudom a Čínou, spravím všetko, čo bude v mojich silách,“ uviedol Macron v hlavnom meste Spojených štátov.

Prezident na záver diskusie dodal, že vníma „isté prvotné signály“, že čínsky prezident Si Ťin-pching by mohol byť prístupný riešeniu danej otázky. „Dúfam v to pre Čínu, dalajlámu, ako aj pre budhistov,“ zakončil.

Peking obviňuje dalajlámu – nositeľa Nobelovej ceny mieru – zo snahy o dosiahnutie nezávislosti Tibetu prostredníctvom „duchovného terorizmu“. Dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, však tvrdí, že požaduje iba širšiu autonómiu.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a...
Americký prezident Donald Trump (druhý sprava),...
+4Prezident USA Donald Trump a prvá dáma Melania...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Francúzsko #USA #dalajláma #tibet #Emmanuel Macron