Prečo Kim prestal s raketovými testami? Prepadla sa mu podzemná strelnica, znie z Číny

Čínski vedci dospeli k záveru, že severokórejský podzemný komplex Pchunggje určený na testy jadrových zbraní sa čiastočne zrútil, vďaka čomu je pravdepodobne nepoužiteľný. Vo štvrtok o tom informovala spravodajská stránka britskej stanice BBC.

26.04.2018 14:21
kim, korea, kldr, hwasong Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje odpálenie rakety Hwasong-12.
debata (16)

Testovacie stredisko v Pchunggje, v horskej oblasti na severovýchode krajiny, sa použilo od roku 2006 pri šiestich jadrových skúškach. Tie sa robia v systéme podzemných tunelov vyhĺbených pod horou Mantapsan.

Po poslednom teste vlani v septembri zasiahla túto lokalitu séria dotrasov, ktoré podľa presvedčenia seizmológov spôsobilo zrútenie časti vnútrajška hory.

Vodca izolovanej, stalinistickej Severnej Kórey Kim Čong-un v sobotu 21. apríla oznámil, že pozastavuje jadrové a raketové skúšky svojej krajiny.

Blíži sa summit

Toto prekvapujúce vyhlásenie prišlo pred historickými rozhovormi s Južnou Kóreou a s USA. Kim sa s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom stretne už tento piatok a rozhovory s americkým prezidentom Donaldom Trumpom by sa mohli uskutočniť začiatkom júna.

Najnovší záver výskumu Čínskej vedeckotechnickej univerzity (USTC) má byť v najbližších dňoch zverejnený v časopise Geophysical Research Letters, ktorý patrí Združeniu amerických geofyzikov (AGU).

Radiačné úniky

Vedci dospeli k záveru, že osem a pol minúty po septembrovom teste nastal „na mieste takmer kolmý pád smerom k centru jadrových skúšok“.

Na webovej stránke USTC sa nachádza jednostranové zhrnutie výskumu: „Zrútenie mohlo spôsobiť, že podzemná infraštruktúra pod horou Mantapsan sa už v budúcnosti na jadrové testy nebude dať využiť.“

Tieto slová sa však nenachádzajú v záverečnom dokumente, zrecenzovanom kolegami. Namiesto toho sa v dokumente píše, že „zrútenie na mieste testovania si vyžaduje neustále, pozorné monitorovanie prípadných únikov rádioaktívnych materiálov“.

Obavy už v septembri

Tento záver potvrdzuje aj niektoré zistenia skoršej štúdie, ktorú urobila iná skupina čínskych výskumníkov a zverejnená bola minulý mesiac v spomínanom časopise Geophysical Research Letters, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Podľa tejto štúdie výbuch pri podzemnej skúške „vytvoril dutinu a poškodil ‚komín‘ skál nad ňou“, čo vyústilo do zrútenia.

O možnom zosuve tunela pod horou Mantapsan sa hovorí už dlho, pričom obavy vyjadrili čínski vedci už zakrátko po septembrovom rozsiahlom jadrovom teste, dodal portál stanice BBC.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #raketové testy