Rusko žne plody úspešných kampaní, spotreba alkoholu za posledné roky prudko klesla

Spotreba alkoholu v Rusku za uplynulých 12 rokov klesla o takmer 40 percent. Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, tento prepočet na jedného obyvateľa vyplýva z údajov ruského ministerstva zdravotníctva.

27.04.2018 14:12
debata (44)

Podľa rezortu je táto bilancia výsledkom systematických opatrení, ako napríklad zákaz predaja alkoholických nápojov v nočných hodinách či v blízkosti vzdelávacích, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ako aj cielené kampane propagujúce zdravý životný štýl.

V Rusku sa však v posledných mesiacoch diskutuje o obnovení systému záchytných staníc slúžiacich na nedobrovoľné prenocovanie opitých ľudí, ktorí svojím stavom bezprostredne ohrozujú seba alebo iné osoby, verejný poriadok či majetok, alebo sú v stave vyvolávajúcom pohoršenie.

Potvrdil to v piatok aj predseda zdravotníckeho výboru Štátnej dumy Dmitrij Morozov. Jeho iniciatívu ako „veľmi rozumnú“ podporila aj predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

Milión prípadov ročne

Morozov oznámil, že podľa údajov z regiónov do lekárskych zariadení v Rusku ročne privezú okolo milión ľudí pod vplyvom alkoholu, pričom však hospitalizácia je potrebná len v 30 percentách prípadov.

Morozov preto považuje za vhodné, aby v ruskom právnom systéme opäť figurovalo nútené umiestnenie osôb, ktoré pod vplyvom alkoholu nie sú schopné chôdze a neorientujú sa, do špeciálnych zariadení až do ich vytriezvenia.

Koniec záchytiek v roku 2011

Záchytné stanice, ktoré patrili pod rezort ministerstva vnútra, v Rusku zlikvidovali v roku 2011. Ich funkcie prebrali zdravotnícke zariadenia. Vlani sa však objavili naliehavé hlasy, aby bol systém záchytiek obnovený – okrem iného aj v rámci ochrany zdravia zdravotníkov, ktorí sú často terčom fyzických útokov opilcov.

Matvijenková okrem toho pripomenula, že obnovenie záchytiek povedie aj k zníženiu počtu úmrtí zamrznutím. Veľká časť obetí pre Rusko typických silných zimných mrazov sú totiž osoby pod vplyvom alkoholu.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkohol #záchytka