Symbolika na každom rohu: Na stretnutí Kima s Munom nebola náhodná ani dĺžka stola

Historický kórejský summit bol starostlivo rozvrhnutým predstavením plným zložitých symbolov. Ako upozornila stanica BBC, bolo ich možné nájsť v každom detaile, od jedla po vybrané druhy kvetov, od priemeru oválneho stola po ceremoniálne zasadenie borovice. Cieľom bolo naznačiť príchod mieru na Kórejský polostrov a začiatok éry spolupráce a blahobytu.

27.04.2018 14:00
Koreas Summit Foto:
Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v piatok vyhlásenie, v ktorom sa dohodli, že budú pracovať na "úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova".
debata (31)

Symbolom je aj samotné miesto konania – pohraničná dedina Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne. Pri predchádzajúcich dvoch summitoch vždy cestovali juhokórejskí účastníci do Pchjongjangu.

Kim Čong-un a Mun Če-in sa tentoraz stretli na demarkačnej línii a potom na samotné rokovanie vošli do tzv. Mierového domu. Dom je južne od hranice, ktorú tak po prvý raz prekročil vodca KĽDR. Cestu k domu lemovali juhokórejskí vojaci, avšak nie vo vojenských uniformách, ale v tradičných pestrých odevoch.

Juhokórejský prezident Mun Če-in (vpravo) a...
Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v...
+13Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v...

Rokovací stôl zdobili kvety, ktoré tiež zvolili s ohľadom na symboliku – pivonky na znamenie privítania, sedmokrásky ako symbol mieru a lúčne kvety natrhané v demilitarizo­vanom pásme.

Stôl, pri ktorom sa sedelo, bol vyrobený „na mieru“. V priemere mal 2018 milimetrov, čo navždy zachytí rok konania summitu. A potom zákazkové stoličky s odkazom na Japonsko. Drevený rám každej z nich mal uprostred medailón s motívom Kórejského polostrova vrátane ostrovov Tokto, ktoré kontroluje Soul, avšak požaduje Japonsko.

Symbolom v rokovacej sieni nebol len nábytok, ale aj dekorácie stien, ktoré mali navodiť atmosféru tradičného kórejského domu. Po stranách boli panelové okná z papiera a modrý koberec čoby odraz hôr a vodných tokov polostrova. Pohľadu na sálu vládol obraz krajiny s horou Kumgang. Práve k nej sa túži dostať mnoho Kórejcov, vysvetlil hovorca juhokórejskej vlády. „Hora Kumgang je symbolom zmierenia a spolupráce medzi Juhom a Severom,“ povedal.

Medzi dvoma kolami rokovaní symbolicky zasadili borovicu, ktorá pochádza z roku 1953, teda z roku podpisu dohody o prímerí po kórejskej vojne. Obaja účastníci summitu k nej nasypali pôdu a naliali vodu privezenú z oboch strán hranice. Odhalili tiež pamätnú tabuľu s textom Sadíme mier a prosperitu.

Bez symbolov sa nezaobíde ani večera. Na stole budú jedlá z oboch štátov a pripravené podľa receptov oboch strán. Niektoré budú pochádzať z demilitarizo­vanej zóny.

Rezance zo Severu, švajčiarske zapečené zemiaky ako pripomienka Kimovej mladosti, ktorú strávil vo Švajčiarsku, ryby a morské plody z Munovho rodiska a pokrm pibimbap, ktorý pozostáva z ryže a najrôznejšej zeleniny. V tomto prípade bude zelenina pochádzať z demilitarizo­vaného pásma.

Avšak ani tu si Kórejci nezabudnú pripomenúť, v čom sa zhodujú – vo vzťahu k Japonsku: Jeden zo zákuskov totiž ozdobí mapka polostrova opäť s kontroverznými ostrovmi Tokto. Japonské ministerstvo zahraničia už proti tejto „mangovej pene“ vznieslo protest.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #summit KĽDR - Južná Kórea