Pre summit s vodcom KĽDR sa podľa Trumpa vyberá z troch miest

Ako dejisko nadchádzajúceho stretnutia prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sú v hre dve či tri miesta. Pred rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Bielom dome to v piatok vyhlásil Trump, podrobnosti ale neuviedol. Summit Trumpa s Kimom je plánovaný na koniec mája, prípadne na začiatok júna.

27.04.2018 21:42
debata

Trump k piatkovému rokovaniu Kima s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom poznamenal, že na rozdelenom Kórejskom polostrove doteraz rozhovory takto ďaleko nedošli. Uviedol tiež, že zásluhu na ústretovejšej atmosfére v regióne má čínsky prezident Si Ťin-pching, za čo mu poďakoval. Na tlačovej konferencii s Angelou Merkelovou Trump Nemecku poďakoval, že pomáha sankciami držať KĽDR pod tlakom, čo tiež prispelo k usporiadaniu dnešného medzikorejského summitu.

Uviedol, že historické stretnutie predstaviteľov oboch kórejských štátov je povzbudzujúcim krokom, ale nepresvedčilo ho to k uvoľneniu tlaku voči Pchjongjangu. Zdôraznil, že nemieni zopakovať chyby predchádzajúcich amerických administratív a že akýkoľvek ústupok KĽDR musí byť vyvážený dohodou o likvidácii jadrového arzenálu.

Či sa podarí vytvoriť z Kórejského polostrova región bez jadrových zbraní, Merkelová nevie, dúfa ale vo vydarené rokovanie.

Americký prezident v piatok zopakoval predchádzajúce vyhlásenia, že sa nenechá Severnou Kóreou ovplyvniť a že ak summit k žiadnemu výsledku nepovedie, rokovania opustí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #summit #Donald Trump