V Iraku odsúdili na doživotie 19 Rusiek napojených na IS

V Iraku odsúdili na doživotie 19 ruských žien, ktoré vinia z toho, že sa pripojili k Islamskému štátu (IS). Informovala o tom agentúra AFP. Okrem Rusiek si vypočulo verdikt doživotného väzenia aj šesť žien z Azerbajdžanu a štyri z Tadžikistanu. Proti rozsudku sa možno odvolať.

29.04.2018 19:20
IS, islamský štát, súd, Irak Foto: ,
Súdna miestnosť v Iraku, v ktorej súdia ľudí napojených na tzv. Islamský štát.
debata (6)

V blízkovýchodnej krajine sa teraz konajú procesy so stovkami žien a detí zadržaných vlani pri bojoch proti IS v jeho posledných baštách v krajine. Samozvaný Islamský štát mal svojho času v Iraku a Sýrii tisíce členov z cudziny. Za bojovníkmi takisto prišlo zo zahraničia mnoho žien.

Všetky ženy, ktorých prípady súd prejednával, boli uznané vinnými „z pripojenia sa k Islamskému štátu a z jeho podpory“, uviedol sudca vo verdikte. Členstvo v IS či pomáhaní tejto organizácii iracký zákon trestá smrťou či doživotným väzením.

Ako opísal reportér agentúry AFP, ženy sa súdneho pojednávania zúčastnili oblečené v čiernych šatkách a ružových blúzkach a väčšina z nich mala so sebou svoje deti. Hovorili prostredníctvom tlmočníka. „Nevedela som, že sme v Iraku. Odišla som s manželom a deťmi žiť do Turecka a zrazu som zistila, že som v Iraku,“ uviedla jedna zo žien.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irak #Islamský štát #IS