Pri útokoch v Afganistane zahynulo najmenej 40 ľudí vrátane 11 detí

Jedenásť detí zahynulo v pondelok v provincii Kandahár na juhu Afganistanu pri útoku na konvoj zahraničných vojenských jednotiek pod velením NATO. Bomba nastražená na ceste v oblasti Damán totiž zasiahla aj školu, ktorá sa nachádzala neďaleko cesty.

30.04.2018 09:14 , aktualizované: 21:24
debata (15)

Pri útoku bolo zranených ďalších 16 detí. Rumunský minister obrany Mihai Fifor však uviedol, že len medzi rumunskými vojakmi bolo zranených osem osôb.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, počíta sa však s tým, že je za ním afganské militantné hnutie Taliban.

Na východe zabili Amerického vojaka a ďalšieho zranili. Pri bojovej operácii okrem toho padlo alebo bolo zranených niekoľko afganských vojakov. Zranený Američan bol prepravený do vojenskej nemocnice na letisku Bagram severne od Kábulu.

V Kábule sa v pondelok odohrali dva samovražedné útoky, ktoré si vyžiadali najmenej 25 obetí, pričom medzi obeťami je aj deväť novinárov. Ďalších šesť novinárov utrpelo zranenia. Podľa medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc ide o najvražednejší útok proti novinárom v Afganistane od pádu Talibanu v roku 2001.

Medzi obeťami je okrem iných Šáh Maraí, hlavný fotograf francúzskej agentúry AFP v Kábule. Prezident Ašraf Ghaní ostro odsúdil útoky proti nevinným civilistom, novinárom, slobode slova a demokracii a označil ich za vojnové zločiny.

K dvojitému koordinovanému útoku v Kábule sa prihlásila odnož Islamského štátu, známa ako Provincia Chorasán. Podľa jej stanoviska čin vykonali dvaja jej „mučeníci“ a terčom bolo ústredie „odpadlíckych“ spravodajských služieb v Kábule.

K útokom došlo vo štvrti Šašdarak, kde sa nachádzajú budovy tajnej služby, ministerstva obrany i Severoatlantickej aliancie.

Prvý atentátnik sa odpálil na motorke pri budove tajnej služby. O zhruba 15 minút neskôr, keď sa na mieste útoku zhromaždili ľudia vrátane novinárov, sa tam odpálil druhý atentátnik. „Bombový atentátnik sa prestrojil za novinára a odpálil sa v dave,“ uviedla AFP citujúc políciu.

K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Podľa agentúry AP v Kábule v minulosti útočil aj Taliban.

Predminulú nedeľu sa v Kábule odpálil samovražedný útočník pred budovou pre registráciu voličov, zabil 60 ľudí a 130 ich zranil. Medzi obeťami bolo 22 žien a osem detí. K útoku sa prihlásila organizácia Islamský štát, podľa ktorého cieľom boli „šíitskí odpadlíci“.

A o mesiac skôr útočník IS spáchal samovražedný útok proti šiitskej svätyni v Kábule, kde sa ľudia zhromaždili, aby oslávili perzský nový rok. Výbuch zabil 31 ľudí a zranil ich ďalších 65.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Kábul