Južná Kórea demontuje svoj ampliónový systém na hraniciach s KĽDR

Južná Kórea plánuje začať s demontážou pohraničného systému ampliónov, ktoré používala na šírenie propagandy do KĽDR. Tento krok prichádza v súvislosti s pozitívnym vývojom situácie medzi Soulom a Pchjongjangom po minulotýždňovom summite ich najvyšších činiteľov, informovala v pondelok agentúra DPA.

30.04.2018 16:17
debata (2)

Práce by sa mali začať v utorok, uviedlo kórejské ministerstvo obrany, pričom zámerom tohto opatrenia je prispieť k zníženiu vojenského napätia na Kórejskom polostrove. Kórea zastavila šírenie odkazov zameraných proti KĽDR už začiatkom minulého týždňa. Soul začal používať vysokovýkonný ampliónový systém na medzikórejských hraniciach v roku 1963.

Kórea ukončila dočasnú pauzu v tejto činnosti v januári 2016 po tom, ako KĽDR uskutočnila ďalšiu jadrovú skúšku. Vtedajšia kórejská prezidentka Pak Kun-hje označila za prostriedky účinnej psychologickej vojny púšťanie popovej hudby a politických odkazov prostredníctvom daného ampliónového systému.

Systém bol rozmiestnený na zhruba 11 bodoch pozdĺž 240 kilometrov dlhej hraničnej zóny medzi oboma Kóreami.

Kórejské médiá informovali, že Pchjongjang takisto zredukoval svoju pohraničnú propagandu v reakcii na minulotýždňový summit. Na ňom sa severokórejský vodca Kim Čong-un dohodol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, že KĽDR v máji pozastaví činnosť testovacej jadrovej lokality Pchunggje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #demontáž #pohraničný systém ampliónov