Netanjahu rozohral politické divadlo

"Prejav izraelského premiéra bol politickým divadlom," reagoval komentátor BBC na pondelkovú prezentáciu Benjamina Netanjahua výsledkov práce spravodajských služieb v podobe získania 55-tisíc strán dokumentov o iránskom jadrovom programe, ako aj 55-tisíc súborov na 183 CD nosičoch z projektu Amad.

02.05.2018 10:00
Benjamin Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prezentácie dokumentov o vývoji iránskych jadrových zbraní
debata (8)

„Po prvé, Irán klamal, že nikdy nemal program na vývoj jadrových zbraní. Fakt, že ho mal, dokazujú tajné spisy. Po druhé, aj po uzatvorení jadrovej dohody uchovával Irán tieto dokumenty a rozširoval svoje znalosti o jadrových zbraniach v prípade ich využitia v budúcnosti. Po tretie, Irán opäť klamal v roku 2015, keď tieto informácie nepredložil Medzinárodnej organizácii pre atómovú energiu (MAAE),“ cituje Netanjahua izraelský portál Israland.

Podľa izraelského premiéra Izraelom získané dokumenty obsahujú „usvedčujúce dokumenty, mapy, prezentácie, náčrty, fotografie, video a mnohé iné“.

Tlak na Trumpa

Pondelkový mimoriadny televízny prejav Netanjahua sa všeobecne považuje za najnovší útok Tel Avivu proti Teheránu. A hlavne ide o pokus vytvoriť tlak na prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý má do polovice mája rozhodnúť, či jeho krajina jednostranne odstúpi od zmluvy z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi mocnosťami (USA, Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína, Rusko). Cieľom dohody bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiiránskych sankcií.

„Čo vlastne Netanjahu povedal nové? Čo ešte nebolo známe?“ položil si otázky aj komentátor BBC. Podľa neho Izraelu sa podarilo ukradnúť alebo získať prístup k súborom a dokumentom tajného jadrového archívu, ktorý bol uložený v sklade južne od Teheránu. Irán samozrejme neprestajne vyhlasoval, že nevyvíjal jadrovú zbraň. Napriek tomu medzinárodné spoločenstvo čoraz častejšie vyjadrovalo obavy z možnej hrozby.

Výsledkom bola dohoda „šestky“ s Teheránom, ktorá je podľa väčšiny jediným a zatiaľ najlepším riešením. V reakcii na Netanjahua to napokon povedala aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Zároveň upozornila, že Netanjahuom spomínané tzv. dôkazy „nepotvrdzujú, že Irán v súčasnosti porušuje medzinárodnú jadrovú dohodu z roku 2015“. Podobne aj Rusko, Nemecko a Británia reagovali na „objav“ izraelských spravodajských služieb zdržanlivo.

„Budeme podrobne analyzovať izraelskú informáciu. Rovnako by tak mala urobiť aj MAAE,“ reagoval napríklad hovorca nemeckej vlády citovaný portálom DW. Ruský prezident Vladimir Putin citovaný agentúrou RIA Novosti v telefonickom rozhovore s Netanjahuom potvrdil, že zmluva s Teheránom z roku 2015 stále platí a že „dohodu s Iránom musia úzkostlivo plniť všetky zainteresované strany“. Aj Londýn prijal teatrálne prednesenú informáciu Netanjahua s rezervou.

„Británia nebola nikdy naivná v prípade iránskeho jadrového programu. Kontrola MAAE je základom pri zisťovaní, či Teherán používa jadrovú energiu na mierové účely. A to bol aj dôvod, prečo súčasťou jadrovej dohody je aj režim najrozsiahlejších a najmasovejších inšpekcií MAAE v histórii medzinárodných jadrových dohôd,“ reagoval hovorca britskej vlády citovaný Reuters, čím zároveň nepriamo odmietol izraelský „objav“ porušovania záväzkov zo strany Teheránu.

Americko-izraelský súzvuk názorov

Jediný, kto má opačný názor, je Washington. Aj preto Netanjahuov prejav mal aj predohru počas návštevy nového ministra zahraničia USA v Jeruzaleme. „Prezident (Donald) Trump to povedal jasne: Dohoda je veľmi zlá. Administratíva sa ju usiluje zmeniť a ak sa to nepodarí, tak sa z nej Trump stiahne,“ vyhlásil Mike Pompeo v Jeruzaleme. Prezident USA ustavične opakuje, že má v pláne zrušiť jadrovú dohodu s Iránom, ktorú „šestka“ podpísala ešte počas vlády Baracka Obamu.

Pompeo po svojom potvrdení vo funkcii navštívil ako prvé bruselskú centrálu NATO a vzápätí Saudskú Arábiu, Izrael a Jordánsko. Teda krajiny, ktoré tvrdo kritizujú globálne záujmy Teheránu na Blízkom a Strednom východe. Predovšetkým po tom, čo sa mu spoločne s Ruskom a Tureckom podarilo zlikvidovať teroristov z tzv. Islamského štátu v Sýrii. Washington plánuje po prípadnom stiahnutí svojich jednotiek preniesť zodpovednosť za dianie v Sýrii práve arabským krajinám v Perzskom zálive pod „dohľadom“ Izraela.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Benjamin Netanjahu