Biely dom upravil vyhlásenie o jadrovom programe Teheránu, vraj pre administratívnu chybu

Biely dom v tichosti upravil svoje vyhlásenie o iránskom jadrovom vývoji, ktorého pôvodná verzia udávala, že Teherán tajný program stále má, zatiaľ čo zmenené znenie tvrdí, že takýto program islamská republika mala. Oficiálne opravu úrad amerického prezidenta Donalda Trumpa nevydal, v komentári iba uviedol, že to bola administratívna chyba.

02.05.2018 13:08
Sarah Sandersová, USA, Florida, škola,Trump,... Foto: ,
"Myslíme si, že najväčšou chybou bolo, že administratíva (bývalého prezidenta Baracka) Obamu vôbec k dohode pristúpila," vyhlásila trumpova hovorkyňa Sandersová.
debata (7)

„Irán má silný, tajný program jadrových zbraní, ktorý sa snažil a nedokázal skrývať pred svetom a pred vlastnými ľuďmi,“ znela pôvodné vyhlásenie, ktoré v pondelok novinárom rozposlala Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová. O niekoľko hodín neskôr ale na webe Bieleho domu bol text v minulom čase. „Irán mal silný, tajný program jadrových zbraní, ktorý sa snažil a nedokázal skrývať pred svetom a pred vlastnými ľuďmi,“ upravené vyjadrenie.

„Pôvodný vyhlásenie Bieleho domu obsahovalo administratívnu chybu, ktorá bola rýchlo odhalená a opravená,“ povedal v utorok stanici CNN hovorca Národnej bezpečnostnej rady (NSC), ktorá je poradným orgánom amerického prezidenta.

„Myslíme si, že najväčšou chybou bolo, že administratíva (bývalého prezidenta Baracka) Obamu vôbec k dohode pristúpila,“ povedala na tlačovej konferencii Sandersová. Trump opakovane prehlasuje, že medzinárodná dohoda s Iránom o utlmeniu jadrového programu je zlá, hrozí preto, že ju vypovie.

Spomínaným vyhlásením Biely dom reagoval na pondelkové prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý obvinil Teherán, že po podpísaní jadrovej dohody v roku 2015 klamal a naďalej rozširoval svoje schopnosti v oblasti vývoja jadrových zbraní a uchovával dokumenty o svojom jadrovom programe. Tajné spisy chce v budúcnosti Irán podľa Netanjahua využiť pri výrobe jadrových zbraní.

Podľa analytikov výstup izraelského premiéra poskytol len málo nových informácií o iránskom jadrovom programe. Napríklad Francúzsko uviedlo, že dáta predložená Izraelom čiastočne potvrdzujú to, čo európske krajiny zistili v roku 2002.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #iránsky jadrový program