Ukrajina po vzore USA rozšíri sankcie proti Rusku

Ukrajina rozšíri protiruské sankcie v reakcii na otravu ruského agenta Sergeja Skripala v Británii a na konanie ruských prezidentských volieb na anektovanom Kryme. Na zasadnutí ukrajinskej bezpečnostnej rady to oznámil prezident Petro Porošenko.

02.05.2018 18:21
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas prejavu na 71. zasadnutí VZ OSN v New Yorku znázornil prstami znak víťazstva po tom, čo obvinil Rusko zo všetkého zla v jeho vlasti.
debata (31)

Sankčný zoznam Ukrajiny bude podľa prezidenta uvedený do súladu s obdobným zoznamom osôb a firiem postihnutých sankciami, ktorý začiatkom apríla v rozšírenej podobe vydali Spojené štáty.

„Dnešným rozhodnutím je zabezpečená koordinácia nových sankcií s tými, ktoré vyhlásili Spojené štáty proti občanom a právnym subjektom Ruskej federácie,“ vyhlásil Porošenko podľa agentúry Ukrinform. Prezident zároveň oznámil, že Kyjev odvoláva všetkých svojich predstaviteľov z orgánov Spoločenstva nezávislých štátov, postsovietskej organizácie zriadenej Moskvou. „Nemáme tam už čo robiť,“ povedal Porošenko.

USA v apríli v rámci odvety za údajné zasahovanie Moskvy do predvlaňajších amerických volieb rozšírili svoj protiruský sankčný zoznam o 24 Rusov a 14 subjektov. Na zozname sú teraz napríklad oligarchovia Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Deripaska či šéf ruského dodávateľa plynu Gazprom Alexej Miller. Sankciami sú postihnuté spoločnosti napojené na Deripasku či oligarchu Kirilla Šámalova, ktorý je tiež na čiernej listine.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #protiruské sankcie #anexia Krymu #Sergej Skripaľ