Pri letisku v americkej Georgii sa zrútilo lietadlo s 9 ľuďmi na palube. Nikto neprežil

Nákladné lietadlo americkej Národnej gardy typu C-130 sa v stredu zrútilo neďaleko letiska v meste Savannah v štáte Georgia. S odvolaním sa na oznámenie vzdušných síl USA o tom informovala agentúra AP.

02.05.2018 18:49 , aktualizované: 03.05.2018 05:22
USA lietadlo vojenské zrútenie mŕtvi dvaja Foto: ,
Pohľad na miesto spadnutého nákladného lietadla americkej Národnej gardy typu C-130 neďaleko letiska v meste Savannah v štáte Georgia 2 . mája 2018. Miestna záchranná služba na sociálnej sieti napísala, že lietadlo spadlo na zem pri križovatke dvoch ciest, ktoré do odvolania uzavreli.
debata (3)

Prvé správy hovorili, že na palube bolo päť ľudí, neskôr úrady upresnili, že ich bolo deväť. Všetci zahynuli.

Miestna záchranná služba na sociálnej sieti uviedla, že lietadlo spadlo na zem pri križovatke dvoch ciest, ktoré do odvolania uzavreli. K nehode došlo okolo 11.30 h miestneho času (17.30 h SELČ).

Lietadlo, ktoré podľa amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) smerovalo na leteckú základňu Davis-Monthan v Arizone, patrilo portorickej letke Národnej gardy. Zrútilo sa krátko po štarte.

Podľa hovorcu portorickej Národnej gardy bol stroj starý viac ako šesť desiatok rokov a vlani sa používal na transport amerických občanov, ktorí pre hurikán Irma uviazli na Britských Panenských ostrovoch, či pri pomoci Portoriku po hurikáne Maria. Príčina nešťastia nie je zatiaľ známa.

Združenie hasičov mesta Savannah zverejnilo na Twitteri fotografiu, ktorá zachytáva chvostovú časť lietadla, veľký oheň pred ňou a oblak čierneho dymu na kraji cesty, na ktorej stojí sanitka.

Podľa miestnej televízie WSAV svedkovia neďaleko letiska uviedli, že lietadlo sa zrútilo krátko po štarte.

Na zemi dopravné lietadlo nikoho nezranilo. „Akoby zázrakom nezasiahlo žiadne autá, ani domy,“ uviedla hovorkyňa šerifa okresu Effingham Gena Bilbová a upozornila, že cesta, na ktorú sa stroj zrútil, je veľmi rušná. Zhruba osem hodín po havárii Bilbová tiež potvrdila, že podľa úradov nehodu nikto z deviatich pasažierov neprežil.

Americký prezident Donald Trump na twitteri uviedol, že bol o havárii informovaný a vyzval, aby sa k nemu ľudia pridali a modlili sa za obete, ich rodiny a „skvelých mužov a ženy z Národnej gardy“. Sústrasť pozostalým po obetiach leteckého nešťastia vyjadril už aj portorický guvernér Ricardo Rosselló.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Georgia #vojenské lietadlo #Savannah