Boj o nezávislé Baskicko podľa ETA nekončí. Rajoy: Vaše zločiny potrestáme

Zločiny teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), ktorej polstoročný separatistický boj si vyžiadal cez 800 obetí, nezostanú nepotrestané. Vyhlásil španielsky premiér Mariano Rajoy potom, čo médiá v stredu uverejnili list tejto organizácie o jej rozpustení.

03.05.2018 16:23
Mariano Rajoy Foto: ,
Španielsky premiér Mariano Rajoy.
debata (3)

ETA vo štvrtok zverejnila ďalšie vyhlásenie, ktoré označila za svoje posledné a v ktorom oznámila, že ako organizácia skončila. Uviedla v ňom ale tiež, že jej bývalí členovia budú naďalej usilovať o nezávislé Baskicko.

„Nech ETA urobí, čo urobí, nenájde žiadnu možnosť pre beztrestnosť svojich zločinov. ETA môže oznamovať svoje rozpustenie, ale jej zločiny nezmiznú, rovnako ako neskončia akcie justície, ktorá ich bude vyšetrovať a potrestá ich,“ vyhlásil španielsky premiér v meste Logroño na severe Španielska. Správy zástupcov ETA, ktorí za posledný mesiac informovali o rozpustení organizácie či o jej ospravedlneniu sa civilným obetiam a avizovali niekoľko symbolických krokov k ukončeniu činnosti, označil Rajoy za propagandu.

Tiež minister spravodlivosti Juan Ignacio Zoid už v stredu povedal, že ETA bude musieť za svoje zločiny zaplatiť.

Kritika za oddeľovanie obetí

Rajoy aj Zoid reagovali na stredajšie informácie španielskych médií, ktoré zverejnili list zo 16. apríla adresovaný inštitúciám, v ktorom ETA oznamuje zrušenie všetkých svojich štruktúr. Zdroje blízke organizácii o tomto kroku informovali už pred dvoma týždňami. Už v roku 2011 oznámila ETA, že s konečnou platnosťou zastavila svoj ozbrojený boj za nezávislosť Baskicka, a vlani v apríli vyhlásila, že sa vzdá všetkých svojich zbraní.

Minulý mesiac zástupcovia ETA zverejnili tiež vyhlásenie, v ktorom sa táto organizácia ospravedlnila za spôsobené utrpenie a požiadala obete svojho boja o odpustenie. Mnohí kritizovali, že ETA oddeľuje civilné a iné obete. Terčom jej útokov, ktoré začali v roku 1961 a skončili v roku 2010, boli politici, sudcovia, vojaci či policajti.

V aprílovom liste zverejnenom v stredu však ETA uvádza, že konflikt Baskov so Španielskom a Francúzskom trvá. „Konflikt nezačal s ETA a neskončí s ukončením jej činnosti,“ píše sa v liste z 16. apríla.

Očakávané video Urrutikoetxeho

Aj v poslednom vyhlásení ETA uviedla, že jej bývalí členovia budú naďalej usilovať o nezávislé Baskicko. „ETA úplne rozpustila všetky svoje štruktúry,“ uvádza sa v dokumente nazvanom Posledné vyhlásenie ETA k baskickému ľudu. „Bývalí členovia a členky ETA budú pokračovať v boji za nezávislé, zjednotené a socialistické Baskicko,“ píše sa tiež v texte so štvrtkovým dátumom. Cieľom má byť podľa dokumentu ústava baskického štátu.

Podľa denníka La Vanguardia by čoskoro malo byť zverejnené video, na ktorom historický vodca ETA José Antonio Urrutikoetxea, známy ako Josu Ternera, s odhalenou tvárou toto konečné vyhlásenie ETA číta v troch jazykoch.

V piatok by sa mala na juhu Francúzska v obci Cambo-les-Bains konať slávnostné konferencia k ukončeniu existencie ETA. Doraziť by na ňu mali podľa španielskej tlače zástupcovia baskických strán, napríklad Arnaldo OTEGO, ktorý stojí na čele baskickej separatistickej koalície Bildu. Predstavitelia regionálnej vlády Baskicka ani Navarry sa na túto akciu nechystajú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #ETA #baskicko #Baskicko a jeho sloboda