Plány na historický summit s Kimom sú stanovené, tvrdí Trump

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že čas a miesto historického summitu Spojených štátov a Severnej Kórey sú už stanovené, zatiaľ sa však nevyjadril, kedy a kde sa tak stane, analyzuje agentúra AP.

05.05.2018 08:41
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (2)

Biely dom však už oznámil presný dátum inej schôdzky, stretnutia Trumpa s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Americká vláda zároveň vyvrátila správy o tom, že by Trump uvažoval o stiahnutí jednotiek USA z územia svojho spojenca Južnej Kórey.

Trump sa s Munom stretne v Bielom dome 22. mája. „Budú pokračovať v úzkej koordinácii vývoja na Kórejskom polostrove“ po medzikórejskom summite Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý sa konal v piatok minulý týždeň, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Lídri Severnej a Južnej Kórey sa 27. apríla stretli na historickom summite v demilitarizovanej zóne medzi oboma krajinami, konkrétne v pohraničnej dedine Pchanmundžom. V rámci tejto schôdzky ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a k zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní.

Najvyšší predstavitelia USA a Južnej Kórey budú 22. mája diskutovať aj o nadchádzajúcej schôdzke prezidenta Trumpa s Kim Čong-unom.

Mun Če-in príde do Bieleho domu

Americký prezident Donald Trump sa ešte pred ohlásenou schôdzkou so severokórejským vodcom Kim Čong-unom stretne vo Washingtone s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap, odvolávajúc sa na informácie zverejnené Bielym domom.

Ich stretnutie sa uskutoční 22. mája v Bielom dome. „Prezident Trump a prezident Mun budú pokračovať v úzkej koordinácii vývoja na Kórejskom polostrove po medzikórejskom summite, ktorý sa konal 27. apríla,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Prezidenti budú taktiež diskutovať o nadchádzajúcej schôdzke prezidenta Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una