Američania napínajú v Atlantiku svaly, pre ruskú hrozbu obnovujú druhú flotilu

Americké námorníctvo obnovuje svoju druhú flotilu s pôsobnosťou v severnej časti Atlantického oceánu. Robí tak iba sedem rokov po tom, čo ju rozpustilo.

05.05.2018 09:49
lietadlová loď, loď, USS George Washington,... Foto: ,
Lietadlová loď s jadrovým pohonom USS George Washington. Ilustračné foto.
debata (168)

Americké ministerstvo obrany týmto krokom podľa agentúry Reuters potvrdilo, že zaraďuje hrozbu konfliktu s Ruskom do centra svojej vojenskej stratégie.

Veliteľ námorných operácií, admirál John Richardson v piatok podotkol, že americká armáda dáva jasne najavo, že sa vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na svete vrátila éra, kedy spolu veľmoci súperia.

USA tak vychádzajú potrebám NATO, ktoré od konca minulého roka prehodnocuje svoje obranné úlohy v severnom Atlantiku. Aliancia chce vybudovať novú regionálnu základňu pre ochranu námorných trás a špecializované veliteľstvo pre Atlantik.

V roku 2011 bola druhá flotila rozpustená z úsporných a organizačných dôvodov.

Začiatkom tohto roka americká armáda uviedla vo svojej novej národnej obrannej stratégii, že prioritou je vojensky čeliť nielen Rusku, ale aj Číne. V americkej obrannej doktríne tak definitívne skončilo medziobdobie, kedy sa USA zameriavali na boj proti medzinárodnému terorizmu, ktorý rozpútal útok radikálnych islamistov z 11. septembra 2001.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #flotila #námorníctvo #Atlantik