Vrecia v oknách, deravé steny, stres. Deti z Donbasu sa učia v hrozných podmienkach

200-tisíc dievčat a chlapcov z Donbasu na východe Ukrajiny chodí do škôl v tieni bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

06.05.2018 10:14

Upozornil na to Detský fond OSN (UNICEF). Za posledných 16 mesiacov bolo poškodených alebo zničených 45 škôl, celkovo potom za štyri roky bojov na Donbase asi 700 škôl. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10-tisíc mŕtvych.

„Deti sa učia v školách, ktorých steny prederavené guľkami, okná sú obložené vrecami s pieskom, v pivniciach sú zriadené kryty, školské dvory pokrývajú črepiny. Školský systém na východe Ukrajiny je pod paľbou už dlhšie ako štyri roky,“ uviedla predstaviteľka UNICEF na Ukrajine Giovanna Barberisová podľa agentúry Interfax.

„Všetky strany konfliktu musia rešpektovať medzinárodné humanitárne právo a zabezpečiť, aby školy predstavovali pre deti bezpečné miesto,“ zdôraznila.

Ozbrojenci v školách

UNICEF však vo svojej správe upozornil, aká nebezpečná môže byť pre školákov blízkosť vojenských objektov, ako napríklad základní, muničných skladov či kontrolných stanovíšť.

UNICEF ale zaznamenal, že v najmenej ôsmich prípadoch sa vojenské zariadenia nachádzali vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov od škôl či škôlok; v dvoch prípadoch išlo dokonca len o pár metrov. Šesť škôl v tomto školskom roku obsadili vojaci či iné ozbrojené skupiny.

Chýbajú peniaze

„Deti sa boja ostreľovania. Učitelia sa ich snažia upokojiť, ale je to veľmi ťažké. Deti sa s tým ťažko vyrovnávajú, sú nervózne, stresované,“ uviedla Jelena Michacká, riaditeľka školy v meste Krasnohorivka blízkosti Donecka. Školu pred rokom zasiahla paľba, ktorá poškodila strechu a mnoho tried.

UNICEF vo vyhlásení uviedol, že pre pomoc deťom a rodinám postihnutým konfliktom v Donbase potrebuje 23,6 milióna dolárov, ale doteraz nezískal ani 15 percent tejto sumy.

chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #Unicef #Ukrajina