V komunálnych voľbách Šlezvicku-Holštajnsku najsilnejšia CDU, SPD prepadla

Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej sa stala víťazom nedeľňajších komunálnych volieb v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Hoci v porovnaní s rokom 2013 stratila 3,8 percentuálneho bodu, so ziskom 35,1 percenta vzišla z volieb ako najsilnejší politický subjekt, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na konečné výsledky hlasovania.

07.05.2018 06:36
debata (2)

Zelení, ktorí v Šlezvicku-Holštajnsku vládnu v tzv. jamajskej koalícii s CDU, získali 16,5 percenta hlasov (+ 2,8).

Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), ktorá tvorí koalíciu v CSU na spolkovej úrovni, výrazne stratila (-6,5 percenta) a dostala hlasy iba 23,3 percenta zúčastnených voličov. Je to absolútne najhorší výsledok SPD v komunálnych voľbách v Šlezvicku-Holštajnsku.

Krajinský premiér Daniel Günther (CDU) bol napriek stratám svojej strany s výsledkom, ktorý označil za „veľmi dobrý“. Potešil ho najmä náskok, ktorý si CDU vytvorila pred SPD.

„S výsledkom Samozrejme nie som spokojný. Musíme pokračovať v práci na našom profile,“ povedal televíznej stanici NDR predseda krajinskej SPD Ralf Stegner, pričom súvislosti vidí aj v zlých výsledkoch svojej strany v iných spolkových krajinách.

Do krajinského parlamentu v Kieli sa dostali ešte liberáli z FDP so ziskom 6,7 percenta hlasov (+1,7), ako aj Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa komunálnych volieb zúčastnila prvýkrát a dostala 5,5 percenta hlasov.

Na voľbách sa zúčastnilo 47,1 percenta z približne 2,4 milióna oprávnených voličov, čo je o 0,4 percenta viac ako pred piatimi rokmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #komunálne voľby