Bývalého agenta CIA obvinili z úmyslu poskytovať tajné informácie Číne

Bývalý agent CIA Jerry Chun Shing Lee, ktorého v januári zadržali na newyorskom letisku, bol obvinený zo zhromažďovania tajných informácií a úmyslu odovzdávať ich Číne. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo spravodlivosti. Pokiaľ bude Lee usvedčený, hrozí mu až doživotné väzenie, uviedla agentúra Reuters.

09.05.2018 07:24
debata (8)

Päťdesiattriročného bývalého agenta formálne obvinila federálna veľká porota v štáte Virgínia v jednom bode zo sprisahania za účelom zhromažďovať a odovzdávať informácie týkajúce sa národnej obrany zástupcom cudzej vlády. V ďalších dvoch bodoch bol Lee obvinený z nezákonného prechovávania dokumentov súvisiacich s národnou obranou, informovala agentúra Reuters.

Lee, ktorý pre CIA pracoval v rokoch 1994 až 2007, bol v januári zadržaný na medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho. Podľa Reuters má trvalé bydlisko v Hongkongu.

Podľa ministerstva spravodlivosti USA Leeho v roku 2010 kontaktovali dvaja čínski tajní agenti a ponúkli mu za informácie peniaze.

Ministerstvo spravodlivosti už skôr informovalo, že v roku 2012 agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) prehľadali jeho hotelové izby počas pobytov v štáte Virgínia a na Havajských ostrovoch a objavili dva zošitky s ručne zapísanými informáciami, ktoré zahŕňali také podrobnosti ako pravé mená a počty tajných agentov CIA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #CIA #sprisahanie