Analytik Braml: Európa sa musí pripraviť na americké útoky proti Iránu, ich následky pocíti

Európa by sa mala pripraviť na to, že Spojené štáty podniknú preventívne útoky proti Iránu, je presvedčený Josef Braml, expert Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP).

09.05.2018 11:26
stíhačka F-16 Foto: ,
Americké stíhacie lietadlá F-16.
debata (132)

Jeho kolega Cornelius Adebahr si myslí, že rozhodnutie Donalda Trumpa odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom je urážkou Európy.

„Trumpovo jednostranné vypovedanie jadrovej dohody s Iránom je oneskorenou, ale jednoznačnou fackou do tváre Európanov. Túto dohodu Američania a Európania spolu s Číňanmi a Rusmi po mnohoročných vyjednávaniach vyjednali s islamskou republikou. Dohoda prispieva k bezpečnosti Európy,“ uviedol v tlačovej správe Adebahr.

Krok amerického prezidenta, ktorý o ňom nahlas uvažoval dlhé mesiace, je podľa analytika pochabosťou a urážkou Európanov, ktorí sa v posledných mesiacoch snažili nájsť v otázke Iránu kompromis s USA. Pripravenosť k nemu dali opakovane najavo nemecká kancelárka Angela Merkelová aj francúzsky prezident Emmanuel Macrona.

„Ľudia, ktorí rozhodujú v európskej politike a ekonomike, by sa mali prichystať, že USA uskutočnia preventívne útoky voči Iránu,“ myslí si zase odborník na Spojené štáty Braml.

„Letecké útoky USA by podporili nestabilitu v regióne, ktorý je ďaleko od USA. Vojna by (americkému) globálnemu rivalovi Číne sťažila získavanie potrebných nerastných surovín z tohto regiónu. Aj európske štáty by rýchlo boli postihnuté … následkami destabilizácie v susedstve – i v podobe ďalších utečeneckých prúdov,“ uviedol Braml.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irán #Európa #Donald Trump