Afganci zomierajú, pretože chcú voliť. Radikáli ich od apríla zabili najmenej 86

Najmenej 86 Afgancov, ktorí v radoch čakali na registráciu k nadchádzajúcim voľbám, zabili od polovice apríla islamskí povstalci.

11.05.2018 06:56
Afganistan voľby centrum registrácie Foto: ,
Afganci čakajú na obyvateľov v centre registrácie voličov pre nadchádzajúce parlamentné a okresné voľby v Kábule v Afganistane 23. apríla 2018.
debata (2)

Informovala o tom OSN. Afganská vláda začala 14. apríla kampaň, počas ktorej môže viac ako 14 miliónov dospelých získať nový preukaz totožnosti potrebný na účasť v oneskorených parlamentných a miestnych voľbách, ktoré sa majú konať v októbri.

Povstalci podľa správy OSN počas útokov spojených s voľbami tiež uniesli 26 osôb a 175 ľudí zranili. Ľuďom, ktorí sa podieľajú na organizácii volieb, sa islamisti vyhrážajú smrťou či odrezaním prstov, ak budú v práci pokračovať. Učiteľov zo škôl, kde sa môžu Afganci k voľbám registrovať, varovali, že budovy sa môžu stať terčom útoku, upozorňuje správa predstaviteľov OSN.

Radikálne hnutie Taliban, ktoré začalo každoročnú jarnú ofenzívu, Afgancov vyzýva, aby sa na volebnom procese nezúčastnili. Medzinárodné spoločenstvo pritom nalieha na vládu prezidenta Ašrafa Ghaniho, aby pozastavené parlamentné voľby usporiadala tento rok.

Niektorí Afganci vyjadrili obavy, že biometrické prvky nového preukazu totožnosti môže hnutie Taliban zneužiť na identifikáciu tých, ktorí chcú voliť.

K doteraz najhoršiemu útoku v súvislosti s chystanými voľbami došlo v apríli vo volebnom centre v Kábule, kde zomrelo 60 ľudí. K tomuto masakru sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #voľby #Taliban #extrémizmus #Islamský štát