Premiér Pašinjan: Predčasné voľby v Arménsku sa uskutočnia čo najskôr

Predčasné voľby v Arménsku sa uskutočnia v čo najbližšej dobe. Po prvom zasadaní novej arménskej vlády to v piatok v Jerevane vyhlásil premiér Nikol Pašinjan. Opozičný vodca, dosadený do čela kabinetu po odstúpení skoršieho premiéra Serž Sargsjana, plánuje svoj nový post opustiť, ak stratí podporu Arménov.

11.05.2018 15:05
Arménsko, premiér, Pašinjan, zvolenie Foto:
Nový premiér Arménska, opozičný politik Nikola Pašinjan.
debata (1)

Prvoradou úlohou vlády je podľa Pašinjana zorganizovať predčasné parlamentné voľby v „logicky krátkom“ termíne, povedal podľa serveru Aysor premiér na schôdzi vlády „národnej zhody“. Jej vznik si vynútili mohutné aprílové demonštrácie, ktoré Sargsjana prinútili k demisii a jeho vládnu Republikánsku stranu k odchodu do opozície.

„Akonáhle stratím podporu národa, okamžite prestanem byť predsedom vlády,“ uistil Pašinjan novinárov. O termíne predčasných volieb podľa premiéra doteraz rozhodnuté nebolo. Otázke, či s predčasnými voľbami súhlasia republikáni, sa Pašinjan vyhol. V parlamente, ktorý má 105 miest, má Republikánska strana väčšinu 58 poslancov, ktorých hlas tak bude rozhodujúci. Naposledy sa voľby konali vlani v apríli.

Nový premiér medzitým prikročil k ráznym zmenám v štátnom aparáte. Vo štvrtok odvolal šéfa tajnej služby SNB a policajného veliteľa, v piatok sa v Jerevane objavili informácie o zmene na poste šéfa diplomacie.

Doterajší minister zahraničia Edvard Nalbandjan sa má stať veľvyslancom v nemenovanej európskej krajine, jeho miesto zrejme zaujme stály predstaviteľ krajiny v OSN Zohrab Mnacakanjan.

Ruská agentúra TASS v piatok oznámila, že prezident Vladimir Putin sa má v pondelok na summite euroázijskej hospodárskej únie v Soči zísť so štátnikmi z postsovietskych krajín, medzi nimi prvýkrát aj s Pašinjanom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Nikol Pašinjan