Ruskí zákonodarcovia chystajú trestať Rusov za uplatňovanie sankcií

Až štyri roky za mrežami majú hroziť Rusom, ktorí by sa na území svojej vlasti odvážili plniť sankcie cudzích štátov namierené proti Rusku, tri roky väzenia potom tých, ktorí by napomohli k ich zavedeniu.

11.05.2018 22:27
Putin Medvedev Foto:
V popredí ruský premiér Dmitrij Medvedev reční v Štátnej Dume. Z pozadia ho sleduje prezident Vladimir Putin.
debata (100)

S takými tresty aspoň počíta podľa ruských médií chystaný návrh zákona, ktorý má byť odvetou za sankcie, ohlásené Západom proti Rusku od anexie Krymu na jar 2014. Najnovšia séria amerických sankcií, ktorá začiatkom apríla postihla aj oligarchov blízkych Kremľu, viedla k poklesu akcií ruských podnikov a k oslabeniu rubľa.

„Zavri vlastný ľud, nech sa cudzinci boja,“ ironicky komentoval denník Kommersant zámer zákonodarcov zaviesť trestnú zodpovednosť za „odovzdanie údajov“, ktoré môžu viesť k zavedeniu sankcií proti „ruským súkromným a verejným osobám“.

Trestným by sa malo stať aj obmedzenia či odmietnutie obvyklých hospodárskych operácií a transakcií „s cieľom pomôcť dodržať obmedzujúce opatrenia zavedené cudzím štátom či zväzom cudzích štátov či medzinárodných organizácií“.

Koncom mája má už platiť

V oboch spomínaných prípadoch môžu previnilcom okrem väzenia hroziť aj státisícové pokuty. „Tento návrh bude oficiálne predložený Štátnej dume (dolnej komore ruského parlamentu) v pondelok. Jeho autormi sú predsedovia oboch komôr Vjačeslav Volodin a Valentina Matvijenková a predsedovia všetkých štyroch poslaneckých klubov,“ uviedla agentúra Interfax.

„Ak sa napríklad ruský občan žijúci na Kryme pokúsi otvoriť účet v nejakej ruskej banke, ale odmietnu ho na základe amerických sankcií, tak budú stíhať toho, kto to odmietol,“ objasnil poslanec Andrej Isajev z vládnej strany Jednotné Rusko.

„Zákon o protisankcích“ by podľa predsedu Volodina mohol byť prijatý do konca mája.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Štátna duma #protiruské sankcie #anexia Krymu