Orbán štvrtý raz premiérom. Chce ešte 12 rokov

Viktor Orbán v piatok odštartoval svoj štvrtý premiérsky mandát, tretí v rade. Keď ho na jar 2022 vyplní, prekoná rekord Kálmána Tiszu z rokov 1875 až 1890 a stane sa najdlhšie slúžiacim predsedom vlády v dejinách Maďarska.

12.05.2018 10:00
debata (9)

Vodca národne konzervatívneho Fideszu, ktorý v aprílových voľbách získal tretí raz za sebou ústavnú väčšinu, o odchode do politickej výslužby neuvažuje. „Úprimne povedané, dvadsať rokov od 2010 do 2030 som vždy vnímal ako jednotnú éru,“ povedal po zložení prísahy v parlamente, kde ho za premiéra potvrdilo 134 z celkového počtu 199 poslancov.

Orbán, ktorý tento mesiac oslávi 55. narodeniny, si v prejave neodpustil osobné bilancovanie. Pripomenul, že ako poslanec, prvý raz zvolený pred 28 rokmi, začína svoj ôsmy parlamentný cyklus. Hoci prvý raz sa stal premiérom už ako 35-ročný, k moci sa vrátil až po osemročnej pauze v opozícii, v ktorej strávil väčšinu svojej politickej kariéry. Keď vyplní terajší mandát, tak podľa vlastných slov dosiahne, že čas strávený vo vláde a v opozícii sa vyrovná.

„Ale to bude ešte len nerozhodný stav. A my športovci sa s remízou neuspokojíme,“ rozosmial svojich poslancov, kým veľká časť opozičných kresiel zostala počas jeho prejavu prázdna. „Nikdy nerozmýšľam v štyroch rokoch. Opozícia ma za to často kritizuje a aj priatelia z vládnej strany ma upozorňovali, aby som bol opatrný s veľkými perspektívami, lebo kto sa nepozerá pod nohy, ľahko padne na nos,“ pokračoval Orbán.

Opozícia obviňuje Orbána, že za posledných dvanásť rokov zrušil deľbu výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci, obmedzil nezávislosť médií a vytvoril jemu oddanú vrstvu oligarchie. Podľa premiéra však Maďari, ktorí v aprílových voľbách dali Fideszu viac hlasov ako celej opozícii, si želajú, aby krajina mala vládu hodnú črtajúcich sa možností.

„A to nám dáva odvahu, aby sme nad našimi plánmi uvažovali nie v horizonte štyroch rokov, ale desiatich, ba až dvanástich. Musíme sa odhodlať pre nemožné, lebo to, čo je možné, dokážu spraviť aj iní,“ dodal s tým, že podľa neho demokracia a slobodné voľby nie sú v rozpore s dlhodobým plánovaním. Orbán pritom sľúbil, že do roku 2030 sa Maďarsko dostane do vedúcej pätice krajín v EÚ, kde sa bude najlepšie žiť a pracovať.

Maďarský premiér potvrdil, že jeho krajina zostane súčasťou západného spojeneckého zväzku a je pripravená tvorivo sa zapojiť do premien EÚ, ktorá si podľa neho musí zachovať vlastnú identitu potlačením imigrácie. Maďarsko, zdôraznil Orbán, vychádza z toho, že žije v trojuholníku Berlín-Moskva-Istanbul. „Preto odmietame vonkajšie zasahovanie do záležitostí iných národov a export demokracie,“ citoval ho portál Index.hu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #premiér #Viktor Orbán