Desaťtisíce Poliakov v uliciach Varšavy protestovali proti zmenám ústavy

Desiatky tisíc Poliakov sa v centre Varšavy zúčastnili na pochode, na ktorom opozícia požadovala, aby vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) dodržiavala ústavu, rešpektovala vládu práva a nezávislosť súdov.

12.05.2018 17:31 , aktualizované: 18:14
Poľsko pochod ústava súdy zmeny Foto: ,
Demonštranti držia vlajku Európskej únie a poľskú vlajku počas protestu vo Varšave proti pripravovaným zmenám ústavy 12. mája 2018.
debata (8)

Podľa denníka Gazeta Wyborcza, ktorý sa odvoláva na informácie varšavskej radnice, sa k protestu s názvom Pochod slobody pripojilo až 50-tisíc ľudí.

Demonštranti v uliciach hlavného mesta požadovali slobodné súdy, rešpektovanie ústavy a tiež kritizovali vládu, ktorú obviňujú z porušenia demokratických zásad, píše agentúra AP.

Mnohí protestujúci počas pochodu držali vlajky Poľska a Európskej únie (EÚ) a skandovali heslá ako „ústava“ či „slobodné súdy“.

Protest s názvom Pochod za slobodu organizovali dve proeurópske a centristické opozičné strany – Občianska platforma (PO) a Moderní (Nowoczesna). V prejavoch lídri týchto strán obvinili vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z porušenia demokratických slobôd v súvislosti so zmenami v súdnom systéme, ktoré dávajú PiS v tejto oblasti rozsiahle právomoci.

Protestujúcich tiež podporili vedúci predstavitelia EÚ, ktorí na poľskú vládu naliehajú, aby niektoré zmeny v súdnom systéme zvrátila.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #ústava