Izrael má právo na obranu, za mŕtvych je zodpovedný Hamas, znie z Bieleho domu

Spojené štáty v pondelok podporili "právo Izraela na svoju obranu" s tým, že zodpovednosť za smrť niekoľkých desiatok Palestínčanov pri protestoch v pásme Gazy "spočíva priamo na hnutí Hamas". Vyjadrenie hovorcu Bieleho domu Raja Shaha citovali agentúry AP a DPA.

14.05.2018 22:00
Izrael Palestínčania USA veľvyslanectvo... Foto: ,
Palestínčania pália pneumatiky počas zrážok s izraelskými vojakmi v rámci protestu proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme.
debata (57)

Izraelská armáda v pondelok potlačila násilné protesty Palestínčanov v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré je pod kontrolou palestínskeho militantného hnutia Hamas. Násilnosti si vyžiadali podľa predstaviteľov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktorých citovala stanica Sky News, najmenej 55 mŕtvych a približne 2700 zranených.

V Jeruzaleme medzitým slávnostne otvorili veľvyslanectvo Spojených štátov presťahované z Tel Avivu.

Kuvajt prostredníctvom svojho diplomatického zástupcu požiadal zvolať na utorok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Orgán by mal prerokovať násilnosti a vývoj situácie v pásme Gazy.

Zásahy izraelskej armády proti protestujúcim Palestínčanom odsúdili postupne ďalšie krajiny a organizácie vrátane Sýrie, Kataru, iránskych revolučných gárd či libanonského militantného hnutia Hizballáh. „Útočenie na neozbrojených Palestínčanov“ odsúdilo v pondelok aj ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie, doplnila agentúra AP.

Izrael vyhlásil, že úroveň násilia na hraniciach bola „bezprecedentná“ a niektorí Palestínčania spustili paľbu do vojakov a nastražili tiež výbušniny. Dodal, že konal v záujme obrany štátnych hraníc.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hamas #Pásmo Gazy