Násilie v Gaze má 59 obetí, vrátane osemmesačného dievčatka

Pri pondelňajších stretoch medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi v Pásme Gazy prišlo o život 59 Palestínčanov, vrátane šiestich maloletých, ktorí zomreli následkom izraelskej streľby.

15.05.2018 09:06 , aktualizované: 13:30
debata (38)

Palestínske ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že osemmesačné dievčatko sa zadusilo po tom, čo izraelskí vojaci zasiahli slzotvorným plynom proti palestínskym demonštrantom.

Agentúra AFP s odkazom na oznámenie ministerstva zdravotníctva v Gaze napísala, že viac ako 2770 Palestínčanov bolo zranených, pričom každý druhý utrpel strelné poranenia. Prinajmenšom 130 ľudí je v kritickom stave.

Vysoký počet zranených je obrovskou záťažou pre zdravotníctvo v Pásme Gazy. Situácia v miestnych nemocniciach je podobná ako za vojny, napísala s odkazom na dnešné vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) agentúra AP.

Organizátori protestov oznámili, že utorok bude dňom vyhradeným pre pohreby a naznačili, že v najbližších hodinách neplánujú ďalšie protesty v pohraničnom pásme. Izraelské médiá informovali, že niektoré stany, kde ktorými sa palestínski demonštranti zhromažďovali na hraniciach s Izraelom, boli odstránené.

Palestínčania si v utorok zároveň pripomínajú 70. výročie vzniku Izraela. Tento deň označujú výrazom „nakba“ (katastrofa), pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

Masívne zrážky medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi vypukli v pohraničnom pásme Gazy v pondelok.

Izrael sa stal terčom medzinárodnej kritiky za používanie ostrých nábojov pri streľbe na palestínskych demonštrantov. Premiér Benjamin Netanjahu kroky izraelskej armády ale bráni s tým, že Izrael musí chrániť svoje hranice. Zo zneužívania protestov k vlastným účelom izraelská vláda viní radikálne hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #streľba #Pásmo Gazy #Palestínčania