Kvôli diskriminácii umrie ročne v Indii 239 000 dievčat do piatich rokov

Zhruba 239 000 dievčat vo veku do piatich rokov zomiera každý rok v Indii, pretože sa o ne dostatočne nestará. Uvádza to štúdia zverejnená v lekárskom časopise The Lancet, podľa ktorej ide o výsledok diskriminácie ženského pohlavia. Ročne tak krajina prichádza o obyvateľstvo v rovnakom počte, ako má napríklad okres Olomouc.

16.05.2018 08:10
debata (1)

Údaj pritom nezahŕňa úmrtnosť detí pred narodením. Kvôli možnosti lekárskeho zistenia pohlavia dieťaťa chodia ženy v Indii, aj keď je to nelegálne, často na potrat, keď sa dozvedia, že čakajú dievčatko. Podľa odhadov je tak už teraz v druhej najľudnatejšej krajine sveta o 63 miliónov menej žien ako mužov.

„Diskriminácia dievčat im nielenže neumožňuje sa narodiť, ale môže aj urýchliť smrť tých, ktoré sa už narodili,“ napísal spoluautor štúdie Christophe Guilmoto. Rovnosť medzi pohlaviami nie je podľa neho len o práve na vzdelanie, zamestnanie alebo politické zastúpenie, ale aj o láskyplnej starostlivosti, zabezpečení očkovania a dostatočnej výživy.

Ide o prvú správu o úmrtiach, ktorým by sa dalo ľahko predísť, ak by sa k dievčatám ich rodičia správali rovnako ako k chlapcom. Poukazuje nielen na neprirodzený nepomer úmrtia medzi pohlaviami, ale porovnáva tiež demografické údaje OSN z 46 krajín sveta, kde k diskriminácii podľa pohlavia nedochádza.

Výskumníci zistili, že vysokú nadmernú úmrtnosť u dievčat mladších ako päť rokov vykazovalo 29 z 35 indických štátov. Situácia je najhoršia v severnej Indii, a to v preľudnených chudobných vidieckych oblastiach s nízkou mierou vzdelania a vysokou pôrodnosťou. V niektorých častiach štátov Radžastan a Bihár dosahuje úmrtnosť dievčat 30 až 50 percent.

„Približne 22-percentná miera celkovej úmrtnosti u žien vo veku do piatich rokov je dôsledkom predsudkov kvôli pohlaviu,“ uviedli autori štúdie na stránkach Medzinárodného ústavu pre aplikovanú systémovú analýzu (IIASA).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #pohlavie #dievčatá #diskriminácia #úmrtia